Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 10. 2018. 12:27 >> 12:07

PORUKA BOGDANOVIĆA

Reafirmisati autorski rad novinara

Zajednički rad relevantnih međunarodnih institucija, javnog i civilnog sektora i medija na konstantnom jačanju i unapređenju medijske scene ključne su aktivnosti kojima se osnažuje proces evropskih integracija Crne Gore, poruka je ministra kulture Aleksandra Bogdanovića.

 

On je, drugog dana Međunarodne konferencije o medijskoj održivosti i uspješnim modelima medijskog poslovanja koje organizuje Misija OEBS-a, rekao da se zaštita slobode medija u Crnoj Gori ogleda u konceptu nezavisne regulacije i samoregulacije medijske industrije.

"Međutim, medijska oblast je oblast koja se mijenja ubrzano zbog tehnološkog napretka, te u tom kontekstu Vlada kontinuiranio radi na unaprijeđenju zakonodavstva u skladu sa najvišim evropskim standardima. U tom duhu Vlada je pripremila nacrte dva medijska zakona – Zakona o medijima i Izmjene i dopune Zakona o nacionalnom javnom emiteru Radio i televizija Crne Gore – koji su usaglašeni sa članom 10 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava, praksom Evropskog suda za ljudska prava, Preporukama Savjeta Evrope iz konkretnih oblasti, ocjenama iz redovnih godišnjih Izvještaja o napretku Crne Gore, te nedavnim preporukama iz Analize medijskog sektora koju je uradio Savjet Evrope", kazao je Bogdanović.

Podsjetio je na ključne izmjene i nove institute koje predviđaju novi zakonski tekstovi koje je izradilo Ministarstvo kulture i istakao da su na njima radili predstavnici državnih institucija, medijske zajednice, nevladinih organizacija i medijski eksperti.

Istakao je da je sloboda govora, koju ne prati uvijek i odgovornost za izgovorenu riječ, paralelno sa sve češćim odbijanjem centara moći za saradnjom sa medijima, stvorila prošireno polje animoziteta između medija i raznih interesnih grupa.

"Ali nerijetko i pojačane animozitete između samih medija. Takvi odnosi posebno utiču na pad kriterijuma profesionalizma i objektivnosti u novinarskoj profesiji. Pored toga, progresiju komercijalizacije medijskih sadržaja prati regresija analitičkih, istraživačkih i edukativnih, što se umnogome odrazilo i na nivo stručne osposobljenosti i erudicije novinara, pa se nerijetko dešava da novinar ima ulogu pukog prezentera informacija, u kojoj je sve manje autorske prepoznatljivosti i inventivnosti. Zbog svega toga, obaveza je svih državnih resora, u čijoj su nadležnosti mediji, da stvore uslove za reafirmaciju novinarskog autorstva i obezbjeđivanje slobodnog rada novinara,” naglasio je ministar Bogdanović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније