Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 10. 2018. 16:10   >>  15:49

O ODRŽIVOSTI MEDIJA

Uloga regulatora ključna u borbi protiv lažnih vijesti

Zajednički rad relevantnih međunarodnih institucija, javnog i civilnog sektora i medija na jačanju i unapređivanju medijske scene, ključni su na putu evropskih integracija naše zemlje, poručio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Drugog dana međunarodne konferencije o održivosti medija i uspješnim modelima medijskog poslovanja, ocijenjeno da je obaveza regulatora da bude partner medijima i obezbijedi im nezavisnost, ali je ključan i u borbi protiv lažnih vijesti.

Zajednički rad na unapređivanju medijske scene doprinijeće procesu evropskih integracija, poručuje ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

“Zajednički rad relevantnih međunarodnih institucija, javnog i civilnog sektora i medija na konstantnom jačanju i unaprijeđenju medijske scene, jesu ključne aktivnosti kojima se osnažuje proces evropskih integracija Crne Gore”, naveo je Bogdanović.

Učesnici panela o praksama u regionu i Evropi, podsjećaju da je nezavisnost regulatora garant slobode izražavanja u svakom demokratskom društvu.

“Izbor modela regulacije u našem regionu primarno je bio pod uticajem procesa učlanjenja u međunarodne organizacije, odnosno, proces evropeizacije”, poručila je Jadranka Vojvodić, iz Agencija za elekstronske medije.

“Regulacija jeste neophodna na tržištu ali zna se šta je neophopdno u audio -vizuelnoj politici a šta treba prebaciti na polje samoregulacije. Dakle, regulator i mediji moraju da imaju partnerski odnos, jer u suprotnom, sve je uzalud”, naveo je Zoran Fidanovski iz - Agencija za audio i audio- vizuelne medijske usluge Makedonije.

Na skupu o održivosti medija i uspješnim modelima medijskog poslovanja, ponovljeno je da se medijska oblast ubrzano mijenja. Crna Gora unapređuje zakonodavstvo u skladu s najvišim evropskim standardima. Tako je prepremila nacrte dva medijska zakona - o medijima i o nacionalnom javnom emiteru.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније