Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 10. 2018. 19:56 >> 19:35
3

SKUP U CANU-U

Ustavnim patriotizmom protiv podjela

Crna Gora se nakon referenduma 2006. profilisala kao građanska država, koncept ustavnog patriotizma logičan je nastavak, koji bi pomogao našoj tradici da se oslobodi tereta prošlosti, etničkih stereotipa i predrasuda.

Sa naučnog skupa, koji je organizovala Crnogorska akademija nauka i umjetnosti, poručeno da je ustavni patriotizam značajna tema i za politički život i identitet Crne Gore.

Istorijsko iskustvo nas obavezuje da tragamo za idejom o državi koja bi, kako kaže Živko Andrijašević, uticala na slabljenje podjela i tenzija i ublažila istorijsku različitost crnogorskog društva.

“Potrebno je da postoji jedna nadnacionalna ideja države, ideja koja može biti bliska sa idejom većinske nacije o državi, ali koja nije isključivo to. Dakle ideja u kojoj će svi naći dio svoga interesa i u kojoj će svi prepoznati smisao i svrhu države u kojoj žive”, kazao je Andrijašević.

Crna Gora je izrazito multikulturalna država u kojoj najbrojnija nacionalna zajednica čini samo relativnu većinu, pa bi ustavni patriotizam obezbijedio trajniji zajednički identitet.

“Sa ustavnim patriotizmom gubio bi snagu dušebrižnički odnos nacionalnih država prema svojim manjinama, u susjednim državama koji izaziva ove da gledaju preko plota u svoju maticu kao pokrovitelja i zaštitnicu njihovih interesa, što je sve posljedica ideologije nacionalne države”, smatra smatra profesor UDG-a Ilija Vujačić.

Ustavni patriotizam je ideja u kojoj su građani vjerni državi, a patriotizam iskazuju odanošću vrijednostima ustavnog poretka.

“Akademija nauka i umjetnosti je otorena za ovakva pitanja i moram reći u svom pristupu je okrenuta ka traženju onoga što bi se moglo nazvati građanskim identitetom Crne Gore. To je ono što po mom dubokom uvjerenju čuva ovu državu, a istovremeno svima omogućava jedan ravnopravan status i položaj”, poručio je predsjednik CANU-a Dragan Vukčević.

Vrijeme je, poruka je skupa, da o građanskom crnogorskom identitetu promišljamo ne kao crnogorci u etničkom, nego u državotvornom smislu.

Anka Radovi, TVCG 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније