Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

11. 10. 2018. 10:36 >> 10:23
1

OTVORENI DANI NAUKE

Osnovci iz Bijele najviše znali o mjerenjima

Ekipa osnovne škole "Orjenski bataljon" iz Bijele osvojila je prvo mjesto u kvizu Zavoda za metrologiju "Zašto su mjerenja važna?" a koji je juče održan u okviru festivala "Otvoreni dani nauke 2018."

Kviz je bio namijenjen učenicima šestih razreda osnovih škola.

"Članovi ekipe bili su Natalija Smoljan, Miloš Gligović i Danilo Đukanović. Drugo mjesto pripalo je ekipi osnovne škole 'Sutjeska' iz Podgorice koju su činili Miljana Nakić, Marko Šuković i Matej Tošić. Ekipi osnovne „Maksim Gorki" iz Podgorice, u sastavu Una Gluščević, Jovan Janković i Nikola Vidić, pripalo je treće mjesto", navodi se u saopštenju Zavoda za metrologiju.

Osnovnoj školi "Braća Labudović" iz Nikšića pripalo je četvrto mjesto. U ekipi su bili Teodora Džaković, Darko Perović i Jovan Strunjaš.

U kvizu je učestvovalo 27 učenika iz devet osnovnih škola: "Maksim Gorki", "21. maj", "Štampar Makarije", "Vlado Milić", "Savo Pejanović", "Sutjeska" i "Vladimir Nazor" iz Podgorice, kao i učenici osnovnih škola "Orjenski bataljon" iz Bijele i "Braća Labudović" iz Nikšića.

Realizaciju kviza podržalo je Ministarstvo nauke i takmičari najbolje tri ekipe osvojili su bicikla, tablet računare i bežične slušalice.

Kviz je organizovan u prostorijama osnovne škole „21. maj“ iz Podgorice.

"Osnovni cilj organizovanja kviza bio je da se učenicima osnovnih škola približe znanja iz matematike i prirode, kao i da se učestvovanjem u kvizu, učenici dodatno afirmišu i imaju priliku da prošire znanja iz tih oblasti", navodi se u saopštenju.

Jedan od razloga za organizovanje kviza je i kampanja međunarodne metrološke zajednice povodom, najveće promjene Međunarodnog sistema jedinica (SI), koja se očekuje u novembru 2018.

"S obzirom na promjenu u Međunarodnom sistemu jedinica, organizovanje kviza za učenike osnovnih škola, još je jedna u nizu aktivnosti usmjerenih ka podizanju znanja o sistemu jedinica, ali i upoznavanja sa predstojećim promjenama u oblasti nauke", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније