Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ PR Centar ]

11. 10. 2018. 15:05   >>  14:44

IZ SSCG PORUČILI

Zakon uskladiti s Marakeškim sporazumom

U Crnoj Gori je potrebno uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa odredbama Marakeškog sporazuma, čijom ratifikacijom će biti omogućen pristup literaturi osobama oštećenog vida i svima koji imaju poteškoće u čitanju, kroz saradnju i razmjenu knjiga između država potpisnica, poručeno je s okruglog stola “Marakeški sporazum i njegove pogodnosti za osobe koje ne mogu čitati standardni tisak”, koji je organizovao Savez slijepih Crne Gore (SSCG).

Izvršni direktor SSCG, Goran Macanović, podsjetio je da taj savez više od sedam decenija radi na rješavanju različitih prepreka sa kojima se suočavaju osobe sa oštećenjem vida u svakodnevnom funkcionisanju, među kojima je, kako je istakao, pristupačnost informacija i literature.

“U moru tih barijera i prepreka, svakako da je pristupačnost informacija i literature jedno od najvećih prepreka, jer je to preduslov za obrazovanje, dodatnu edukaciju, zabavu, kulturu, kao i kvalitetan razvoj ličnosti”, pojasnio je Macanović.

On je ocijenio da je Marakeški sporazum značajan, ne samo za osobe sa oštećenjem vida, već i za sve osobe koje imaju poteškoće u čitanju.

“Nadamo se da ćemo kroz diskusiju dobiti korisne smjernice i informacije o tome na koji način možemo, u narednim mjesecima, objasniti donosiocima odluka da ne treba čekati, već odmah pristupiti pokretanju procedure za ratifikaciju Markeškog sporazuma”, poručio je Macanović.

Savjetnica za međunarodne odnose u SSCG, Katarina Bigović, kazala je da je potrebno uskladiti nacionalno zakonodavstvo sa odredbama Markeškog sporazuma, koji će, kako je pojasnila, omogućiti pristup literaturi svim osobama koje nisu u mogućnosti da čitaju standardni tisak.

Prema Zakonu o autorskim i srodnim pravima, kako je istakla, za prilagođavanje određene literature, kako bi se ona učinila pristupačnom licima oštećenog vida, potrebno je platiti određenu naknadu za autorska prava.

„Izmjene i dopune Zakona će biti predate u četvrtom kvartalu godine. Ako ne uspijemo odgovoriti na određena pitanja do tog momenta kada se one predaju, nadamo se da ćemo možda u vidu amandmana uspjeti da promijenimo ovaj član, što će doprinijeti da pređemo prvo ljestvicu ka ratfiikaciji Markeškog sporazuma“, ocijenila je Bigović.

Ona je kazala da će, od prvog januara naredne godine, države EU ratifikovati Markeški sporazum.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније