Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

12. 10. 2018. 11:22 >> 11:01

IZ RP POZVALI NADLEŽNE

Država da zaštiti radnike Tosčelika

U Željezari Tosčelik Nikšić ponovo se dogodila nezgoda koja zamalo nije završila smrtnim ishodom, a uzrok je nemarnost i nebriga poslodavca koji ne preduzima nikakve mjere da poboljša uslove rada, saopšteno je iz Radničke partije (RP) i apelovano na državne institucije da primora turskog poslodavca da poštuje zakon.

Predsjednik te stranke, Janko Vučinić, kazao je da poslodavac ni pored svih dosadašnjih teških povređivanja radnika i nekoliko stradalih, ne radi ništa da bi zaposlenima obezbijedio zaštitu na radu.

Vučinić je pozvao nadležne državne institucije u Crnoj Gori, da preduzmu sve mjere i primoraju vlasnike Željezare Tosčelik da se ponašaju civilizovano i u skladu sa zakonom obezbijede uslove za rad, čime bi se omogućilo radnicima da ne budu ponižavani, već pristojno plaćeni.

"Ova nezgoda treba da bude alarm za sve nadležne državne instutucije da konačno shvate da su u Željezari ugroženi životi radnika i da su dužni da ih zaštite kao svoje građane, od samovolje i bahatosti turskih poslodavaca koji izgleda misle da su sa fabrikom kupili i zaposlene kao potrošnu robu za jednokratnu upotrebu", smatra Vučinić.

On je prozvao nadležne, posebno inspekciju, da nijesu adekvatno reagovali u prethodnim nezgodama i nesrećama u Željezari Tosčelik.

Prema njegovim riječima, da je turski poslodavac tada primjereno kažnjen, ne bi mogao i dalje dovoditi u životnu opasnost radnike.

"I to je omogućilo turskoj kompaniji da od Željezare, umjesto fabrike, napravi kao radni logor u kome se najmanje računa vodi o zdravlju i životu radnika, koji su primorani da zbog svog teškog materijalnog položaja rade u toj fabrici za platu sa kojom jedva mogu da prežive", rekao je Vučinić.

Kako je naglasio, proizvodnja u Željezari Tosčelik realizuje se u nemogućim uslovima, sa lošim osvjetljenjem ili bez njega, čak i bez ograde na kranskoj stazi koja se od prosutog ulja pretvorila u klizalište po mraku.

"Štedi se ili se nema ni za sijalicu, a zbog jeftinije struje radi se isključivo noću, iako je vlasnik obećao da će preporoditi fabriku", dodao je Vučinić.

U Željezari Tosčelik u četvrtak oko pet sati teško je povrijeđen kranovođa u pogonu Kovačnice, Zlatko Šarović (35), prilikom pada sa kranske staze sa visine oko deset metara.

Šaroviću je operisan u Specijalnoj bolnici u Risnu, a ima višestruke prelome nogu.

U istom pogonu sa kranske staze prije četiri godine pao je i poginuo radnik Milovan Nikolić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније