Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

12. 10. 2018. 13:52 >> 13:32

U PETNJICI

Sajam poljoprivrednih proizvoda

U Petnjici je danas otvoren Sajam poljoprivrednih proizvoda, na kojem je oko 70 malih proizvođača sa sjevera Crne Gore izložilo svoje proizvode.

Sajam se održava u organizaciji lokalne samouprave i Mreže nevladinih organizacija čiji predstavnik Sabahudin Novalić, ističe da je riječ o projektu koji ima veliki značaj za sjeverni region, što potvrđuje veliki broj izlagača i gostiju.

"Učesnici sajma su proizvođači iz devet opština sa sjevera i Podgorice, a prisutni su i gosti iz Leskovca i sa Kosova, što ga čini jedinstvenim. Namjera nam je da u narednim godinama sajam dobije međuranodni karakter", kaže predstavnik Mreže NVO koju čine Ekološko društvo, Udruženje stočara "Vrijedne ruke", Grupa poljoprivrednih proizvođača "Bravo"...

Na štandovima se nalaze svi poljoprivredni proizvodi koji se stvaraju na sjeveru države.

Abid Novalić na sajam je iznio više vrsta jabuka, krušaka, dunje, orahe, suvo voće, kukuruz. Kaže da svaki proizvod ima organski karakter.

Ljubica Bugarin iz Berana godinama ručno izrađuje razne odjevne predmete od vune.

"Od čarapa do kape, sve pletem i trudim se da svaki predmet bude drugačiji. Interesovanje za vunenim odjevnim predmetima je dobro, pogotovo u ovo doba godine, tako da ne mogu da budem nezadovoljna. Predanim radom obezbjeđujem sebi i porodici egzistenciju",ističe Ljubica.

Slavica Kovačević iz Mojkovca, koja takođe izrađuje odjevne predmete od vune, danas je u Petnjici imala sasvim drugačiju ponudu.

Ovog puta se odlučila za napitke od domaćeg voća, sirupe, med, džem i domaću rakiju, jer, kako kaže, tržište traži takvu vrstu proizvoda.

U Petnjicu sa svojim proizvodima od meda, doputovala je i Tanja Simonović Delević.

Kako je navela, njeni proizvodi od meda pomažu kod problema sa prostatom i hemoroidima. Ponudila je i licencirani melem, propolis kapi, mlijeko za čišćenje šminke, kreme za suvu i masnu kožu...

Refik Hažibegović iz Bistrice imao je jednu od bogatijih ponuda.

Na njegovom štandu može se kupiti nekoliko vrsta domaćeg brašna, pasulja, lješnika, jaja, paprika,luka, jabuka, turšije, kleke, gloginje, a posebno se izdvaja tikva teška 26 kilograma.

Udruženje roditelja, djece i mladih sa smetnjama u razvoju "Oaza" iz Bijelog Polja, ponudilo je kupcima proizvode iz Radionice valjanje vune.

Metodu suvo i mokro valjanje vune u radionici primjenjuju od prije pet godina.

"Imamo bogatu paletu proizvoda. Ono što je možda važnije od samih proizvoda je što su članovi radionice znatno poboljšali svoju motoriku kroz rad",kaže predstavnica Udruženja Rasema Hekalo.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније