Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R. [ Mina ]

12. 10. 2018. 18:53 >> 18:31

ĐOKAJ OCIJENIO

Vlada posvećena zaštiti Roma i Egipćana

Vlada je posvećena zaštiti i unaprjeđenju ljudskih prava Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kazao je zamjenik ministra u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Leon Đokaj.

On je danas, na zavšnoj konferenciji povodom projekta Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa, rekao da je politička i strateška opredijeljenost Vlade stvaranje uslova za bolji život RE populacije, uz korišćenje svih prava koja su propisana zakonima.

Đokaj je podsjetio da je Vlada prije par godina donijela treću strategiju socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori, 2016-2020.

Kako je dodao, ona je usklađena sa evropskim okvirom izrada strategija koje se tiču RE populacije.

Zamjenica šefa Sektora za saradnju u Delegaciji Evropske unije (EU), Audrone Urbonaviciute, rekla je da je cilj projekta Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa smanjenje društveno-ekonomskog jaza između pripadnika tih populacija i ostalih na zapadnom Balkanu.

Ona je navela da je jedan od ciljeva projekta i jačanje institucionalne obaveze Vlade da inkorporira i realizuje specifičnu intergraciju u razvoju politika.

„Projekat ne čine samo brojke, već ljudi i aktivnosti koji donose promjene u društvo. Naš cilj je bio da doprinesemo smanjenju društveno-ekonomskog jaza između pripadnika RE populacije i ostalih na zapadnom Balkanu“, navela je Urbonaviciute.

Regionalni koordinator Help-a Klaus Mck kazao je da se koriste svi resursi kako bi poboljšali status i integraciju Roma i Egipćana, kroz akcije na lokalnom i nacionalnom nivou i kroz terenski rad.

„Na dugi rok, integracija RE može biti uspješna samo ako su RE u poziciji da uživaju svoja prava, ako su sami, kao i državne institucije, svjesni njihovih prava, te da su institucije spremne da pomognu RE da ostvare ta prava. Kroz ovaj projekat smo izgradili temelje na kojima integracija RE može uspjeti“, rekao je Mok.

Prema njegovim riječima, većina lokalnih RE organizacija još imaju ograničene kapacitete da bi preuzeli svoju ulogu predstavnika i efikasnih lobista svoje zajednice.

Cilj projekta Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa je poboljšanje situacije u kojoj se nalazi RE populacija i jačanje tehničkih i operativnih kapaciteta lokalnih i državnih institucija u cilju što efikasnijeg i bržeg prihvatanja pripadnika RE populacije u crnogorsko društvo.

EU je za projekat Promocija i zaštita ljudskih prava Roma, Egipćana i ostalih ranjivih grupa izdvojila oko milion eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније