Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

13. 10. 2018. 08:11 >> 07:50
2

ZA DVIJE GODINE

Od predoziranja umrlo 26 osoba

Prema posljednjem istraživanju Instituta za javno zdravlje iz 2017. godine, čak devet odsto osoba u Crnoj Gori je probalo psihoaktivne supstance, dok je u populaciji od 15 do 35 godina 14,3 procenata koristilo ilegalne droge, a 11,2 odsto ih je koristilo u prethodnoj godini.

 

Direktor NVO "4 lajf" Saša Mijović upozorava da je problem nakromanije i uvećanje broja zavisnika koji zlopotrebljavaju droge dosegao formu epidemije, što potvrđuju i iz Instituta za javno zdravlje.

Od posljedica predoziranja u poslednje dvije godine preminulo je 26 osoba, od čega tri u proteklih 20 dana, piše Dan.

"Crna Gora ispunjava sve kriterijume za proglašenje epidemije zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, a to je i potvrđeno posljednjim istraživanjem Instituta za javno zdravlje, a država od svega okreće leđa", kazao je Mijović.

Za razliku od prethodnog perioda, kako je rekao, zloupotreba droga kod muškaraca i žena se skoro izjednačila, odnosno drogu skoro podjednako konzumiraju i muškarci i žene.

"Prema našim podacima, u poslednje dvije godine je 26 osoba preminulo od posledica upotrebe droge, od tog broja samo u proteklih 20 dana tri osobe sa teritorije Podgorice", ističe Mijović.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније