Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

13. 10. 2018. 15:02   >>  14:41

U BIJELOM POLJU

Učenici u projektu "Šarena pijaca zdravlja"

Projekat "Šarena pijaca zdravlja" koji će se narednih dana realizovati u Bijelom Polju u organizaciji Centra za preduzetništvo i Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, ima za cilj promociju zdrave hrane i ukazivanje, posebno mlađoj populaciji, na značaj razvoja poljoprivrede i sela.

Kako je napomenuo sekretar Sekretarijata za ruralni razvoj Jasmin ćorović, cilj je podizanje svijesti kod učeničke populacije o vrijednostima i značaju razvoja poljoprivrede i sela, a projekat se realizuje u susret Svjetskom danu žena na selu - 15. oktobar, Svjetskom danu zdrave hrane i hljeba - 16. oktobar i Svjetskom danu borbe protiv siromaštva - 17. oktobar.

Goran Joksimović iz Centra za preduzetništvo je kazao da će u projektu, koji realizuju Srednja stručna škola iz Bijelog Polja, NVO "Zaštita eko bio diverziteta", OŠ "Dušan Korać" i OŠ "Pavle Žižić", tokom obilježavanja pomenutih datuma, učestovati najmanje 40. učenika i 10 nastavnika.

"Prvog dana trodnevnog programa Učenici i nastavnici škole iz Njegnjeva će organizovati mali sajam zdrave hrane prodajnog karaktera, a sredstva će biti donirana za liječenje jedne djevojčice. Pored prigodne prezentacije o uspostavljanju i značaju Svjetskog dana žena na selu, na Sajmu će biti izloženi domaći proizvodi, koje će donirati roditelji, nastavnici i mještani, kao i moderni konzumni proizvodi kao što su koka kola i hamburgeri, kako bi uz prigodnu priču prisutni uočili razliku u načinu ishrane, a kroz to ulogu žene na selu u samom domaćinstvu",kazao je Joksimović.

Narednog dana učenici i profesori Srednje stručne škole će prirediti jednosatni program, kojim će obilježiti Svjetski dan zdrave hrane i Dan hljeba.

Prezentovaće se domaći proizvodi i ukazana razlika između njih i industrijskih prehrambenih proizvoda.

Preduzetnički centar ove škole prirediće i demonstraciju pripreme prirodnih sokova i pekarskih proizvoda, uz učešće volontera iz NVO "KAN", a sva hrana koja će biti prikupljena tog dana, takođe će biti donirana jednoj porodici.

Kako su kazali u Sekretarijatu, posljednji dan projekta biće posvećen motu "Ko radi ne boji se gladi".

Učenici i nastavnici OŠ "Dušan Korać", prirediće jednosatni program, povodom obilježavanja Svjetskg dana borbe protiv siromaštva, a kako je kazao profesor Rafet Mulić, učenici će izvesti predstavu kojom žele pokazati razliku između materijalnog bogastva i duhovnog siromaštva.

Saradnik na ovom programu je NVO "Zaštita eko biodiverziteta".

Sekretarijat za ruralni i održivi razvoj Opštine Bijelo Polje je u sklopu svog programa podsticajnih mjera za ruralni i održivi razvoj za 2018. godinu definisao podršku za projekte edukativnog tipa iz oblasti ruralnog razvoja za koje mogu konkurisati NVO, škole, mediji.

"cilj ovih mjera je podizanje svijesti građana i edukacija o važnosti poljoprivrede kao strateške grane razvoja Crne Gore i očuvanja sela i životne sredine", istakao je na konferenciji za medije, povodom pomenutog projekta, sekretar Sekreterijata Jasmin Ćorović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније