Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 10. 2018. 07:52 >> 07:30

MUP CG

Moguće osnivanje fakulteta za bezbjednost

Sve češći bezbjednosni izazovi zahtijevaju sve veći nivo obrazovanja crnogorske policije, zato u Ministarstvu unutrašnjih poslova razmišljaju i o osnivanje fakulteta za bezbjednost.

Planirana je i reforma koja bi trebalo da riješi probleme poput cijene odgovarajućeg sistema obrazovanja, nepovoljne starosne strukture, kao i malog broja žena u policiji.

U redovima crnogorske policije većina je sa osnovnim policijskim obrazovanjem. Svaki peti ima visoku stručnu spremu.

Generalni direktor Direktorara za strateško-razvojne projekte, Safet Korać, kaže da se trenutni sistem policijskog obrazovanja nije pokazao kao djelotvoran u potpunosti, jer ne odgovara savremenim bezbednosnim potrebama.

Policijska akademija, kaže dekan Pravnog fakulteta Velimir Rakočević, je u rangu više stručne spreme. Sve češći bezbjednosni izazovi, napominje Rakočević, zahtijevaju i veći nivo obrazovanja policije.

"Treba forsirati ove oblasti gdje nemamo dovoljno stručnog kadra. U svakom slučaju ovaj nivo sada imamo policijskog obrazovanja, on je vrlo kompetentan i zadovoljavajući za pojedine nivoe, za sve ostalo što se traži uopšte i u Evropskoj uniji, što su međunarodni standardi jeste da se poveća taj stepen policijskog obrazovanja", rekao je Rakočević.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova razmišljaju o osnivanju fakulteta.

"Da ćemo kroz izradu elaborata opravdanosti osnivanja studijskog programa ili čak posebnog fakulteta bezbjednosti, ne samo policijskog obrazovanja nego i šire, uopšte bezbjednosne nauke, stvoriti preduslov da poboljšamo stanje na ovom nivou", kazao je Korać.

Osim obrazovanja, nepovoljna je i trenutna starosna struktura u policiji.

"Samo 28 odsto službenika je mlađe od 40 godina, dok su u starosnoj grupi od preko 40 godina nalazi čak 72% policijskih službenika", kazao je on.

Iskustva onih koji spadaju u grupu preko 40 godina dragocjeno je i trebalo bi ga iskoristiti unapređenjem tih ljudi, smatra Rakočević.

"U skladu sa potrebama tu se pružaju velike mogućnosti mladim ljudima. To sa druge strane ne znači da treba čovjeka, ako ima 40 godina, da ga treba odstraniti iz službe", kazao je Rakočević.

U MUP-u ističu da je neophodno povećati broj žena u policijskim redovima, ima ih svega 10 odsto, što je značajno manji broj od evropskog prosjeka koji iznosi 30 procenata.

Najmanje žena ima na rukovodećim radnim mjestima.

Aleksandra Jovančević, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније