Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

14. 10. 2018. 14:11 >> 13:51

JEVREJSKA ZAJEDNICA

Ravnopravni uslovi za sve religije u Crnoj Gori

Crna Gora omogućava ravnopravne uslove razvoja svim građanima, narodima i religijama koje opstaju na njenom prostoru, ocijenio je predsjednik Jevrejske zajednice u Podgorici, Đorđe Raičević, naglašavajući da nije bilo slučajeva diskriminacije nekog od članova Zajednice, po vjerskoj osnovi.

 

On je, u intervju agenciji Mina rekao da je zadovoljan time koliko je značaj Jevrejske zajednice u Crnoj Gori primijetan i cijenjen.

"Jevrejska zajednica ima izuzetno dobre odnose sa svim državnim institucijama, političkim partijama, vjerskim i nacionalnim organizacijama kao i najvećim dijelom nevladinog sektora. Posebno moram da pohvalim odnos većine crnogorskih medija prema aktivnostima Zajednice“, kazao je Raičević.

Kako je rekao, u agendi svih činilaca društva promocija univerzalnih vrijednosti, međuvjerskog i međureligijskog sklada je na visokoj ljestvici prioriteta.

"Tome se i naša Zajednica u okviru svojih mogućnosti uključuje“, naveo je Raičević.

On je rekao da nije bilo slučajeva diskriminacije nekog od članova Zajednice, po vjerskoj osnovi.

"Problemi naših članova identični su problemima ostalih građana, diskriminisani su u onoj mjeri koliko i ostali građani, ali nismo upoznati sa činjenicom da je povod diskriminacije bilo njihovo nacionalno ili vjersko opredjeljenje“, kazao je Raičević.

On je naveo da u Crnoj Gori, ne uzimajući u obzir turiste kojih je sve više u velikoj mjeri i zahvaljujući i Zajednici, živi i boravi i radi više stotina Jevreja.

"U odnosu na ukupan broj stanovnika Crne Gore to je mali procenat, ali to je slučaj sa jevrejskom populacijom bilo gdje u svijetu“, kazao je Raičević.

Upitan da li su Jevreji dobro prihvaćeni u Crnoj Gori, Raičević je kazao da Crna Gora omogućava ravnopravne uslove razvoja svim građanima.

"Crna Gora kao građanska, multinacionalna i multikonfesionalna zajednica, prema našem mišljenju omogućava ravnopravne uslove razvoja svim svojim građanima, narodima i religijama koje opstaju na njenom prostoru“, ocijenio je Raičević.

Kako je kazao, Jevreji su prihvaćeni u onoj mjeri koliko to kao pojedinci zaslužuju.

"Nisam pristalica stvaranja slike o odnosu građana o pojedinim vjerama i narodima na osnovu anketnih ispitivanja jer u njima do izražaja dolaze opšte predrasude i stereotipi koje često podgrijavaju i predstavnici sedme sile, neutemeljenim tekstovima“, smatra Raičević.

Upitan sa kojim problemima Jevrejske zajednice u Crnoj Gori, Raičević je odgovorio da je glavni problem finansiranje redovnih aktivnosti.

"Problemi Jevrejske zajednice Crne Gore kao institucije su slični problemima ostalih zajednica, s tim što se u određenoj mjeri razlikuju jer nemamo imovinu koja donosi profit kako je to slučaj sa ostalima. Znači naš glavni problem je finansiranje naših redovnih aktivnosti“, naveo je Raičević.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније