Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

14. 10. 2018. 16:20 >> 16:01

RADOVI U TOKU

Dom za stare u PG najveći socijalni projekat

Dom za stare u Podgorici, čija izgradnja je u toku, vrijedosti oko 12 miliona eura, najveći je projekat u Crnoj Gori kada su u pitanju socijalni objekti, saopšteno je iz PG biroa.

Izgradnja Doma za stare počela je 18. decembra prošle godine, a ugovoreni rok za završetak radova je 30 mjeseci.

To je zajednički projekat Vlade i Glavnog grada. Osim sredstava koje je izdvojila Vlada, Glavni grad je obezbijedio zemljište i komunalne naknade.

"To je najveći projekat kada je u pitanju neki socijalni objekat u Crnoj Gori. Takav objekat je potreba Podgorice i Crne Gore za adekvatno zbrinjavanje starijih osoba", kazali su agenciji MINA iz PG biroa.

Prema njihovim riječima, starije osobe će u domu imati potpunu njegu i smještaj, savjetodavnu, psihološku i svaku drugu podršku.

"Kapacitet objekta je oko 250 osoba na smještaju i 20 osoba na dnevnoj osnovi", precizirali su iz PG biroa.

Iz Direkcije za javne radove agenciji Mina su kazali da će korisnici usluga Doma biti smješteni u 97 dvokrevetnih, 36 jednokrevetnih, pet četvorokrevetnih soba i 12 apartmana.

Dodaje se da pored smještajnih jedinica objekat sadrži dnevne boravke, trpezarije, kuhinju sa pratećim sadržajima, vešeraj, prostorije za upravu, medicinski blok i prateće tehničke prostorije.

Iz PG biroa su rekli da je površina objekta 11,2 hiljade metara kvadratnih od čega je korisna 9,8 hiljada.

Predviđeno je da objekat ima tri sprata, podrum i prizemlje, kao i odvojene cjeline za dementne korisnike i za one koji su na dnevnom boravku.

"U okviru parcele je planirano 61 parking mjesto, dvije saobraćajnice, jedna koja vodi do glavnog ulaza i druga koja opslužuje ekonomski pristup, pješačke staze, plato za manifestacije različitih tipova, natkriveni prostori za sjedenje i zelenilo", dodali su iz PG biroa.

Oni su podsjetili da je zahvaljući saradnji Glavnog grada i Udruženja penzionera obezbijeđeno da oko 288 penzionera na povoljan način riješi stambeno pitanje.

"Otvorili smo dva doma za dnevni boravak penzionera i nastavićemo, u partnerstvu sa Vladom i udruženjem pezionera, da vodimo brigu o našim najstarijim građanima", poručili su iz PG biroa.

Kako su kazali, lokalna uprava pomaže i oko 20 klubova penzionera koji su na teriotoriji glavnog grada, Tuzi i Golubovaca.

"Do sada su završeni zemljani i radovi na izradi armirano-betonske konstrukcije objekta. U toku su zidarski, bravarski i radovi na izradi krovne konstrukcije. Svi ugovoreni radovi odvijaju se planiranom dinamikom", kazali su iz Direkcije za javne radove.

Kako su naveli, izvođač radova je kompanija "Fidija", a ugovorena vrijednost radova 8,78 miliona eura.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније