Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

15. 10. 2018. 06:59   >>  06:38

UKLONJENO 700

Surlaš desetkovao palme na primorju

Surlaš, štetočina koja napada stabla palme, uništio je veliki broj tog primorskog drveća. Sa javnih površina uklonjeno je više od 700 palmi, ali se pretpostavlja da ih je mnogo više, jer u statistiku nijesu ušli privatni posjedi.

Akcioni plan za suzbijanje štetočine, dao je rezultate, jer se širenje usporilo. No, surlaša je, kako kažu sagovornici Dnevnika, teško pobijediti.

Do oktobra 2016. godine palmin crveni surlaš se proširio na cjelokupno crnogorsko primorje.

Zorka Prljević iz Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove kaže da je od 2012. do danas uništeno oko 700 palmi na teritoriji svih opština u Crnoj Gori.

U ovu brojku su ušle samo uništene palme sa javnih površina, ne i one sa privatnih posjeda, pa zato broj surlaševih žrtava nije precizan.

"Sigurno da je procjena daleko veća", kaže Prljević.

Prema podacima ulcinjske i budvanske lokalne uprave na njihovim teritorijama je od surlaša stradalo po 90 palmi. U Herceg Novom, u kome je 2016. zabilježeno prvo bolesno drvo, od 350 palmi koje je održavalo 'Stambeno komunalno', danas je zdravo samo 150. Sudbinu ostalih primorskih opština, ali i cijelog Mediterana, nije izbjegao ni Kotor.

Mlade Lučić, izvršni direktor Komunalnog Kotor, kazao je da su do sada izvadili više od 80 palmi.

"Nažalost, njima nije bilo spasa", rekao je Lučić.

Nad onim palmama kojima spasa ima, sprovode se mjere koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede. Pored tzv. dendrohirurgije, u palmino srce se preventivno ukapava tečnost za zaštitu.

Inženjer poljoprivrede u kotorskom Komunalnom Đorđije Radanović objašnjava da po jednom stablu ide 30, do 35 litara rastvorenog sredstva.

Mjere za suzbijanje surlaša su, kažu naši sagovornici, donekle usporili štetočinu, ali ne svugdje. Kakvu je pustoš ostavio za sobom, najbolje pokazuje slika iz Risna. Zato će, uskoro, umjesto palmi, neko drugo bilje krasiti risansku rivu.

Šteta se, smatra Prljević, ne može mjeriti novcem.

"Mnogo štete je učinjeno na ambijentalni izgled predivne Crne Gore i ovog turističkog dijela", kazala je ona.

Lučić, sa druge strane, navodi jedna palma košta oko hiljadu eura, ali da je šteta više vizuelna, "jer to je nešto što je imidž primorskih gradova".

Kako surlaš u Crnoj Gori nema prirodnog neprijatalja, a poznati preparati ne mogu da ga pobijede, borba protiv ove štetočine, nažalost, još će trajati.

"Opasnost nije prošla", kaže Prljević.

Opasnost, upozorava Prljević, prijeti i palmama u glavnom gradu. Nakon što pokuša da uništi feniks palme, koje su prve bile na udaru, očekuje se da će ova štetočina napasti i druge vrste ovog drveta.

Nemanja Živaljević, RTCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније