Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B.

15. 10. 2018. 09:06 >> 09:43

SAMIT U JEREVANU

Mušikivabo nova generalna sekratarka OIF-a

Međunarodna organizacija za Frankofoniju, na Samitu u Jerevanu koji je završen u petak izabrala je za novu generalnu sekretarku Luizu Mušikivabo iz Ruande. Ona će na toj poziciji naslijediti Kanađanku Mikaelu Žan, koja je izgubila podršku svoje zemlje i Kvebeka.

Samit u jermenskoj prijesonici ove godine okupio je predstavnike više od 80 zemalja svijeta koje dijele vrijednosti francuskog jezika, kao spone između različitih kultura. Pored potrebe očuvanja jezika kao vezivnog tkiva definisani su i ciljevi koji se prvenstveno odnose na mlade, a samit je obilježio i izbor novog generalnog sekretara – Luize Mušikivabo iz Runade.

Govoreći na završnoj konferenciji Samita OIF-a, Mušikivabo je istakla da je Frankofonija organizacija koja se nalazi na "raskrsnici puteva".

“Svijet u kome živimo je nepredvidiv. S jedne strane, očigledan je nedostatak humanosti, dok nam, sa druge strane taj svijet pruža brojne prilike. Moja namjera je da postavim Organizaciju poput Frankofonije na mjesto koje joj pripada, tamo gdje možemo poboljšati stvari", kazala je nova generalna sekretarka Frankofonije.

Samitu su prisusvovali predsjednik Francuske, Emanuel Makron, kanadski premijer Džastin Trudo, i brojni svjetski i regionalni zvaničnici, a delegaciju Crne Gore, koja je od 2010. zemlja posmatrač u Međunarodnoj organizaciji za Frankofoniju predvodili su ministar kulture Aleksandar Bogdanović, kao izaslanik predsjednika države Mila Đukanovića i Dragica Ponorac, ambasadorka Crne Gore u Parizu.

Međunarodna organizacija za Frankofoniju okuplja 84 države, među kojima su 54 punopravne članice. Tema ovogodišnjeg Samita bila je "Živjeti zajedno u solidarnosti, razmjeni ljudskih vrijednosti i poštovanju različitosti".

Frankofoni novinari raspravljali o temi migracija

Paralelno sa Samitom Međunarodne organizacije za Frankofoniju, Jermenija je ugostila i predstavnike sedme sile. Preko 270 članova Udruženja frankofonih novinara, iz 49 zemalja raspravljalo je o temi mediji i migracije - izvještavanju o mjestu i zastupljenosti migranata u medijima.

Jermenija je posljednjih godina prihvatila oko 22.000 migranata, mahom Jermena iz sirijskog grada Alepa, koji su usljed ratnih razaranja bili prinuđeni da napuste svoje domove.

Takođe, ta zemlja tokom burne istorije bila je žrtva brojnih razaranja, genocida i masovnih egzodusa, tako da mjesto održavanja Samita – podnožje Ararata, planine gdje se prema legendi nasukala Nojeva barka, nosi simboličku poruku o potrebi očuvanja čovječanstva.

Ivan Mijanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније