Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

15. 10. 2018. 19:39 >> 22:58
3

NA PUTU KA ZAPADNOJ EVROPI

Pojedini azilanti ostaju u CG

Ove godine sedam stranaca je dobilo status azilanta u Crnoj Gori. Dok čekaju odgovor nadležnih, vrijeme najčešće provode u Centru za tražioce azila u Spužu ili u alternativnom smještaju na Koniku u Podgorici. Iako je mnogima koji tragaju za boljim životom krajnji cilj da stignu do zapadne Evrope, neki svoju budućnost vide i u Crnoj Gori.

Dvadesetdvogodišnji Pakistanac Muhamed Nabil Navaz već mjesec je u Centru za tražioce azila u Spužu. Nada se da će u Crnoj Gori nastaviti život.

“Nijesam znao za Crnu Goru ranije. Moji drugovi su došli ovdje sa namjerom da idu dalje i ja sam im se pridružio. Sada je plan da ostanemo u Crnoj Gori. Zato što je ovdje, koliko vidim, dobro”, saopštio je Nabil Navaz.

Iz trećeg pakistanskog grada po veličini Fejslabada, koji ima tri miliona stanovnika, Muhamed je krenuo prije dvije i po godine.

“Nema budućnosti tamo. Svi žele dobar život i zato sam došao ovdje. Moj otac je radio u vojsci. Kada je napustio nije bilo ničega. Imam petoro braće i sestara. Svima treba obrazovanje, hrana... To je teško za nas", Nabil Navaz.

Put koji je koštao tri hiljade eura vodio ga je preko Irana, Turske i Grčke gdje je proveo po godinu, i Albanije gdje je ostao mjesec i po.

Istu rutu prolaze mnogi u potrazi za boljim životom. Od početka godine u Centru za tražioce azila boravilo je više od 3300 stranaca.

“Trenutno je na zbrinjavanju 205 lica, od čega je 76 zbrinuto u Centru, a 129 u alternativnom smještaju", saopštila je iz Centra za tražioce azila Marina Grba.

Od 2014. zaključno sa 2017. pedeset jedna osoba je ostvarila neki vid zaštite u Crnoj Gori.

“U 2018. godini, odobreno je devet zaštita od čega sedam statusa azilanta i dva supsidijarne zaštite," saopštila je Grba.

Onih kojima Crna Gora nije krajnje odredište je mnogo više. Do početka oktobra je registrovano 3529 migranata. No, nisu svi koji su namjerili i ušli u našu zemlju.

“Za prvih devet mjeseci 2018. godine 3828 lica odustalo je od namjere da pređe državnu granicu van graničnih prelaza, na ulasku u Crnu Goru", navodi se u saopštenju Ministarstva Unutrašnjih poslova.

Od početka 2014. do 2018. godine protiv migranata je, zbog nezakonitog boravka u Crnoj Gori i prelaska granice, podnijeto 945 prekršajnih prijava. Zanimljivo je da su za samo devet mjeseci ove godine podnijete 1062 prijave.

Nemanja Živaljević, RTCG

 

 

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније