Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

16. 10. 2018. 08:56 >> 09:03
65

NA ODGOVARAJUĆI NAČIN

Irinej: Nije definisan položaj Srba u CG

U Crnoj Gori do sada, sa odgovarajućeg mjesta i na odgovarajući način, nije definisan položaj srpskog naroda, smatra patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

 

Komentarišući svoju nedavnu izjavu da je položaj srpskog naroda u Crnoj Gori gori nego u vrijeme Osmanlija i NDH, Irinej je u intervjuu za Večernje novosti rekao: "Ukoliko je izjava koju pominjete pomogla da se otvoreno govori o problemima Srba - asimilaciji, diskriminaciji po različitim osnovama, brutalnom zatiranju i falsifikovanju istorije, pokušajima otimanja svetinja, kulturnog i vjerskog nasleđa - više sam nego zadovoljan".

Pošto je, kako je rekao, Crna Gora istorijski klasična srpska zemlja, "naša Sparta, kako se ranije govorilo", i SPC, prema riječima patrijarha, mora biti ono što jeste i što je oduvijek tamo bila.

"Pod bilo čijom vlašću, turskom, mletačkom, komunističkom, stožer Pravoslavlja i Srpstva, Srpstva u smislu čuvanja, njegovanja i unapređivanja pravoslavne kulture, ali i jasne odbrane ugroženih prava naroda i pojedinaca. To nikako ne znači ugrožavanje države i vlasti ili njihovih prerogativa", poručio je poglavar SPC.

Podsjećamo, izjava Irineja o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori izazvala je oštru reakciju javnosti, zbog čega je državni vrh tražio izvinjenje poglavara SPC.

Prilikom jučerašnjeg boravka na Cetinju, Irinej je rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori i dodao da je njegova majka porijeklom iz Crne Gore.

"Mi smo jedan narod, iako smo podijeljeni, to ne značni da smo razdijeljeni, nego treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele“, poručio je Irinej juče sa Cetinja.

Пратите нас на

Коментари65

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније