Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina ]

16. 10. 2018. 15:20 >> 15:09

MAJKE TRAŽE DA IH PRIME

Bliži se i posljednja destinacija - tužba u Strazburu

Bivše korisnice naknada za majke sa troje i više djece zatražile su od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednika Skupštine Crne Gore Ivana Brajovića, kao i šefa Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Aiva Orava, da ih prime kako bi ih upoznali sa svojim problemima.

One su danas, tokom protesta, predale pismo Đukanoviću, Brajoviću i Oravu.

Predstavnica majki Željka Savković, podsjetila je da su u junu uputile zahtjev Đukanoviću da ih primi kako bi razgovarali o problemu u kojem su se, kako je navela, majke našle ne svojom krivicom, ali da nijesu dobile odgovor.

Ona je čitajući pismo kazala je da skoro dvije godine majke pokušavaju mirnim protestima da skrenu pažnju na sebe.

"I jesu. Jer da nijesu ne bi sa njima razgovarali predstavnici EU, a ni delegacije ODHIR-a", rekla je Savković.

Kako je rekla, danas se drugi put obraćaju sa moblom da zarad države Crne Gore organizuje sastanak sa majkama koje, kako je kazala, strpljivo čekaju da pravda zakuca na njihova vrata.

"Mislimo da ste se lično uvjerili da nam strpljenja i volje ne fali, ali ni odlučnosti da u ovoj borbi istrajemo do kraja", poručile su majke u pismu Đukanoviću.

Savković je navela da se bliži i zadnja destinacaija - tužba u Strazburu.

"A velika vjerovatnoća je da će Sud u Strazburu odlučiti u korist majki", upozorila je Savković.

Koordinacioni odbor majki zatražio je od Brajovića da im omogući da prisustvuju prvom parlamentarnom zasjedanju i da iz skupštinske sale javnosti prenesu stavove po pitanju ukidanja zagarantovanog dozivotno stečenog prava.

"Smatramo da je Skupština ustanova iz koje se mora čuti glas majki koje skoro dvije godine protestvuju", navele su majke u pismu Brajoviću.

Korisnice naknada obišle su i kancelarije Delegacije EU.

Savković je podsjetila da su se ranije uz pomoć direkotorce Centra za ženska prava Maje Raičević sastale sa delegacijom i upoznale ih sa svojim problemima.

"Nazalost majke su i dalje na ulici gdje pokušavaju da odbrane svoje poljuljano dostojanstvo jer se ova vlast na najgrublji način poigrala sa nama", rekla je Savković.

Majke su poručile da su spremne da dosta trpe zarad mira u kući, tako i u državi.

"Ovaj put smo odlučile da ne ćutimo. Nama strpljenja ne fali i to dokazuju i naši protesti koji uključuju 11 dana štrajka glađu", rekla je Savković.

Ona je poručila da majke neće dozvoliti nikome da im dostojanstvo poljulja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније