Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

17. 10. 2018. 10:40 >> 19:44
1

ISTRAŽIVANJE SDM

Korupciju ne bi prijavilo 63,7% ljekara

Dvije trećine ljekara, odnosno njih 63,7 odsto, ne bi prijavilo korupciju koju bi počinio neko od njihovih kolega, a više od polovine (51,2%) ne bi prijavilo korupciju koju bi počinio menadžment u zdravstvu, pokazalo je istraživanje "Korupcija u zdravstvu iz ugla ljekara", koju je predstavio Sindikat doktora medicine (SDM).

Predstavljajući rezultate istraživanja, predsjednica SDM Milena Popović-Samardžić kazala je da anketirani ljekari smatraju da je korupcija najizraženija u Fondu za osiguranje (91,3%), Ministarstvu zdravlja (90,3%) i KCCG (91,1%).

"78,3 odsto anketrianih ljekara smatra da je korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore javna tajna", istakla je Popović-Samardžić.

Zabrinjavajuće je, smatra ona, da dvije trećine ljekara "ne bi prijavilo korupciju počinjenu od strane kolega, kao i da više od polovine ne bi prijavilo korupciju počinjenu od strane menadžmenta u zdravstvu".

"62,9 odsto ispitanika ističe da u njihovoj ustanovi postoji korupcija. U izvore korupcije, u ustanovi u kojoj rade, 75,8% najveći broj ljekara korupciju prepoznaje u zapošljavanju, 73,5% u rješavanju stambenog pitanja", kazala je Popović-Samardžić.

Posebno zabrinjavajuće je to, kako je istakla, to što gotovo 90 odsto ljekara nije prijavilo korupciju kojoj su svjedočili, pri čemu se za to navode različiti razlozi, a ključan je nepovjerenje u državne institucije.

U procjeni efikasnosti sistema borbe protiv korupcije u zdravstvu, kako je pokazalo istraživanje, 87.3 odsto anketiranih ljekara navodi da taj sistem nije efikasan.

"A za to najveću odgovornost vidi u Ministarstvu zdravlja i menadžmentu zdravstvenih ustanova. Kad je riječ o identifikovanju odgovornih za korupciju u javnom zdravstvenom sistemu, 78 odsto anketiranih ljekara smatra da je ključna odgovornost na Ministarstvu zdravlja", kazala je Popović-Samardžić. 

Više od 88 odsto anketiranih ljekara, kako je istakla, smatra da "Ministarstvo zdravlja ne reaguje blagovremeno na sugestije u rješavanju prijavljenih problema ili na sugestije o unaprjeđenju službe".

Kad je riječ o materijalnom položaju ljekara, istraživanje je pokazalo da 43 odsto anketiranih ocjenjuje da im je materijalna situacija loša ili nepodnošljiva.

Ministarstvo zdravlja očekuje brzu reakciju ASK-a

Ministarstvo zdravlja očekuje brzu reakciju Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) i drugih nadležnih organa povodom istraživanja koje je danas predstavio Sindikat doktora medicine, saopšteno je iz tog resora.

"Smatramo neophodnim da, u skladu sa svojim nadležnostima, reaguju u što kraćem roku, kako bi se spriječilo uznemiravanje javnosti i skinula stigma sa profesije ljekara i ključnih institucija u zdravstvenom sistemu", kaže se u reagovanju.

Iz Ministarstva su kazali da nude punu podršku i saradnju svim nadležnim organima u provjeri podataka i ulozi tog resora i institucija sistema u navodnoj korupciji u zdravstvu.

Reagovali iz KCCG: Naši ljekari rade odgovorno i profesionalno

Povodom objavljenih rezultata istraživanja, koje je sproveo Sidnikat doktora medicine i Ljekarska komora Crne Gore, Klinički centar Crne Gore objavljuje sljedeće reagovanje:

"Ljekari u Kliničkom centru Crne Gore profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao i rukovodstvo KCCG u potpunosti podržava i cijeni njihov rad, tako da smo ubijeđeni da istraživanje koje su sproveli Sindikat dokotora medicine i Ljekarska komora nije interpretirano na pravi način i da ovakve priče o stepenu korupcije u zdravstvu ne odgovaraju stvarnom stanju. Ubijeđeni smo da najveći broj crnogorskih ljekara časno i profesionalno obavlja svoj posao. Svima koji žele dobro i zdravstvenom sistemu i zdravstvenim radnicima, stojimo na raspolaganju da zajedno analizramo stanje u zdravstvu i doprinesemo da bude i kvalitetnijje i bolje, a u konkretnom slučaju, pozivamo nadležne institucije da ispitaju navode i prezentovane rezultate istraživanja i preduzmu mjere iz svojih nadležnosti," navodi se u reagovanju KC.

"Tvrdimo da nema korupcije u FZZO"

"Sa punom moralnom i profesionalnom odgovornošću tvrdimo da u Fondu za zdravstveno osiguranje nema korupcije i da menadžment Fonda predano radi na uspostavljanju mehanizama za transparentnost u svom, ali i u radu u zdravstvenim ustanovama, a sve u cilju minimiziranja moguće korupcije na bilo kojem nivou. Ta je mogućnost zaista svedena minimum", naveli su u saopštenju.

"U takozvanom istraživanju Sindikata doktora medicine iznešene su teške optužbe na račun ljekarske profesije koji su nosioci posla u zdravstvenom sistemu, ali i u svim komisijama Fonda na koje se istraživanje u jednom dijelu i odnosilo", istakli su iz Fonda.

"Istraživanje SDM svakako treba da bude predmet interesovanja nadležnih institucija, pa očekujemo njihovu reakciju. Fond je za sva interesovanja u tom pogledu na punoj usluzi", istakli su iz FZZO.

    

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније