Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: M.M ]

17. 10. 2018. 19:36 >> 19:18
6

SOCIOLOZI I EKONOMISTI UPOZORAVAJU

Crnogorci neracionalno troše

Prema podacima Centralne banke svaki drugi kredit koji u prosjeku iznosi do 10 hiljada eura odnosi se na potrošnju, a svega jedna trećina otpada na rješavanje stambenih pitanja. Građani kažu da često troše više nego što zarađuju. Stručnjaci objašnjavaju da je razlog, potreba da se pokaže više nego što se ima. To znači da nam finansijska disciplina nije jača strana jer, kako primjećuju ekonomisti, nijesmo racionalni u trošenju.

 

Građani, telefone koji koštaju gotovu hiljadu eura, rezervišu i po nekoliko mjeseci unaprijed. Prava je rijetkost da ih kupe za gotovinu.

"Uglavnom kupuju na rate ove najskuplje modele," saopštila je Ana Martinović, portparolka "M-Tela".

To je samo jedan od primjera naših potrošačkih navika. Ali navike se, kažu ekonomisti, kose sa našim primanjima. Prosječna plata u Crnoj Gori je nešto više od 500, a penzija skoro 300 eura.

"Generalno gledajući ne bih rekao da smo siromašni, ako bi sudili po ovome što gledamo svaki dan", kaže profesor na ekonomskom fakultetu Anđelko Lojpur.

Građani kažu da je neizbježno da potroše više nego što imaju. Zadužuju se pa sljedećeg mjeseca vrate.

Da je zaista tako, potvrđuju i podaci Centralne banke.

Svaki drugi kredit koji u prosjeku iznosi do 10 hiljada eura građani su uzeli za potrošnju, a svega jedna trećina se zadužila za rješavanje stambenih pitanja.

Za ekonomiste je to pokazatelj da su građani finansijski neodgovorni jer kućne budžete neracionalno troše.

"Postoji jedna komponenta koju ja objašnjavam da je došla sa ovim tranzicionim procesom koji ima elemente mentaliteta koji nije svojstven i ekonomski nije izdrživ nije ni logičan i ide na vlastitu štetu", kazao je Lojpur.

Socijolozi kažu da razloge toga što trošimo više nego što imamo, treba tražiti u crnogorskom mentalitetu.

"Zato što želimo da udovoljimo epitetima, standardima i očekivanjima sredine koji su u principu nedostižni," kaže sociološkinja Anica Obradović.

Tako je kažu sociolozi bilo i kroz istoriju. Nekad su Crnogorci voljeli da se kite tokama i džeferdarima, a nova vremena donijela su samo druge simbole. Skup mobilni telefon sa početka naše priče jedan je od današnjih pokazatelja prestiža.

Biljana Rovčanin, RTCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније