Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

18. 10. 2018. 16:17   >>  07:59

VEĆINOM GLASOVA

Sindikati u načelu prihvatili ponudu o penzionom zakonu

Skupština saveza sindikata i Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata podržala je u načelu izmijenjeni prijedlog Ministarstva rada i socijalnog staranja o izmjenama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, saopštio je za Radio Crne Gore generalni sekretar Saveza sindikata Dušan Zarubica.

Na zajedničkoj sjednici Glavnog odbora Unije slobodnih sindikata (USSCG) i Skupštine Saveza sindikata (SSCG), koja je održana danas, njihovi predstavnici su se upoznali sa rezultatima razgovora sa predlagačem Nacrta, u vezi sa četiri ključna zahtjeva.

"I jedna i druga centrala su odlučile da prihvate kompromisno rješenje četiri zahtjeva, ali to je uslvono prihvaćeno i da se nastavi priča oko ostalih zahtjeva", saopštio je Dušan Zarubica za Radio Crne Gore.

Dodao je da su razgovarali o sva četiri zahtjeva i da su  zadovoljni jer nema ni pobjednika ni poraženog, jer socijalni dijalog je takav da se nađe najbolje rješenje.

Zahtjevi se, kako su podsjetili, odnose na to da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža osiguranja kumulativno propiše 61 godina života.

“Zahtjev je i da se iz obračunskog perioda izračuna visine penzije, do 2030. godine, isključe zarade, odnosno osnovica osiguranja iz jedne četvrtine perioda staža osiguranja koje su za osiguranika najnepovoljnije”, navodi se u saopštenju.

Zahtjev je i da se starosna granica za sticanje prava na starosnu penziju zaustavi na 66 godina života za muškarca i 64 za ženu, a uz to da se, u narednih šest godina, starosna granica za prijevremenu penziju podigne na 63 godine života, odnosno po dva mjeseca svake naredne kalendarske godine.

Iz USSCG i SSCG su podsjetili da je zahtjev i da se u budžetu za narednu godinu obezbijede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije.

Prilog Kristine Pavićević, TVCG:

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније