Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: R.P. ]

19. 10. 2018. 10:22 >> 10:01

PODRŠKA EU 44 MILIONA

Predlog programa IPA 2018 predstavljen NVO sektoru

U Crnoj Gori je, u okviru predloga programa IPA 2018, u sektoru vladavine prava, planirana rekonstrukcija i adaptacija sudova u četiri opštine, izgradnja Specijalne zdravstvene ustanove u okviru ZIKS-a, dok je u oblasti zdravstvene zaštite planirana izgradnja Klinike za infektivne bolesti i Klinike za dermatovenerologiju, kao i unapređenje opreme u mikrobiološkim laboratorijama u Crnoj Gori, saopšteno je iz Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore.

Kancelarija za evropske integracije održala je u Podgorici prezentaciju nevladinim organizacijama, predloga programa IPA 2018 , vrijedan 44,2 miliona eura i koji je usmjeren na podršku oblastima: vladavina prava i temeljna prava; poljoprivreda i ruralni razvoj; zdravstvo i socijalna zaštita; evropske integracije; programi Evropske unije; Instrument za poljoprivredu i ruralni razvoj (IPARD II) i civilno društvo.

"Prezentacija je još jedna potvrda nastojanja Kancelarije za evropske integracije, da nevladin sektor u uključi u sve aspekte procesa integracije u EU, kao i da konsultacije s predstavnicima civilnog društva tokom programiranja Ipe ostanu uobičajena praksa" kazala je zamjenica glavnog pregovarača i nacionalna IPA, koordinatorka Ivana Glišević Đurović,

Šef Odsjeka za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Podgorici Herman Špic, izrazio je nadu, da će podrška EU biti iskorišćena za maksimiziranje efekata reformi i ispunjavanje crnogorskih prioriteta. Naglasio je potrebu jačanja koordinacije između vladinog i nevladinog sektora, kao i povećanje učešća organizacija civilnog društva u radu sektorskih radnih grupa za programiranje pretpristupne podrške.

Špic je najavio da će i sljedeće godine biti raspisani pozivi za podršku nevladinim organizacijama iz Instrumenta za civilno društvo, dok je Ivana Glišević Đurović podsjetila predstavnike nevladinih organizacija na trenutno otvorene, ali i planirane pozive za dostavljanje predloga projekata u okviru programa prekogranične i transnacionalne saradnje.

Prezentaciji su, osim predstavnika Kancelarije, prisustvovali predstavnici resornih ministarstava, nevladinih organizacija i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније