Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

22. 10. 2018. 12:11 >> 11:50

NA PRIVATNIM GAZDINSTVIMA

Podsticajne mjere i za proizvođače sira

Ministarstvo poljoprivrede ubuduće će obezbjeđivati podsticajne mjere ne samo za proizvođače mlijeka koji predaju svoj proizvod mljekarama već i onima koji na svojim gazdinstvima proizvode sir. Uslov je da je proizvod higijenski ispravan, kazala je Ljiljana Milovanović, iz Uprave za bezbjednost hrane.

Na domaćinstvu poznatog bjelopoljskog farmera Vučka Pešića u Vraneškoj dolini održana je radionica namijenjena malim/mladim farmerima na temu higijena muže i prerade mlijeka pod motom "Snaga malih farmera - sajam mlijeka i mliječnih proizvoda".

Tokom radionice farmerima su naučna iskustva iz te oblasi prenijeli, Ljiljana Milovanović iz Uprave za bezbjednosti hrane i Momo Kuveljić iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. U ovom projektu učestovalo je više desetina farmera iz opština sa sjevera.

Predavači su upoznali farmere sa pravilnom proizvodnjom sira na poljoprivrednim gazdinstvima te uslovima pod kojim takav proizvod može da se nađe na tržištu. Glavni akcenat bio je usmjeren ka podizanju higijene, na potreban nivo, tokom muže krava i ovaca. Način držanja životinja u smislu što boljih higijenskih uslova u štalama, a koji se odnose na način izgradnje štala i opremanje njihovih unutrašnjih djelova, namijenjenih preradi mlijeka.

"Ministarstvo poljoprivrede je usvojilo zakonsku regulativu koja je prilagođena uslovima za proizvodnju na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima i samim tim stvorilo zakonski okvir za takvu proizvodnju i legalnu prodaju na tržištu. Po toj uredbi koja je usvojena za poljoprivredne proizvođače oni se dijele na one koji prerađuju mlijeko do pedeset litara, koja se može obavljati i u sklopu stambenog objekta i oni koji dnevno prerađuju preko 50 litara mlijeka moraju imati poseban objekat za proizvodnju", kazala je Ljiljana Milovanović, iz Uprave za bezbjednost hrane.

Ministarstvo poljoprivrede ubuduće će obezbjeđivati podsticajne mjere ne samo za proizvođače mlijeka koji predaju svoj proizvod mljekarama već i onim koji na svojim gazdinstvima proizvode sir.

"Uslov za pomenute podsticajne mjere je da je proizvod higijenski ispravan što utvrđuju inspektori koji obilaze četiri puta godišnje proizvođače kako bi uzeli i uzorke koji su kasnije predmet analize u laboratorijama", navela je Milovanović.

"Prerađivači mlijeka postepeno već uvode postavljene standarde tako da su došli do određenog kvaliteta u proizvodnji. Standardi su visoki ali smo zato i mi podgli higijenu na zavidan nivo u proizvodnji preradi mlijeka", istakao je učesnik u radionici Enes Mulić iz Orahovice.

Saradnik na projektu Sabina Ramović iz NVO "Kisjele vode", kaže da je riječ o regionalnoj manifestaciji "Snaga malih farmera" u regionu Drina-Tara.

Momo Kuveljić je upoznao farmere sa novim podsticajnim mjerama resornog ministarstva koje omogućavaju stimulans i za prerađivače mlijeka na sopstvenima gazdinstvima.

U sklopu projekta organizovana je i prezentacija poljoprivrednih proizvoda.


Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore  

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније