Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavio: F.R.

23. 10. 2018. 11:38   >>  11:16

NURKOVIĆ ISTAKAO

Za povezanost CG i Hrvatske ključan Mediteranski koridor

Za povezanost Crne Gore i Hrvatske ključan je Mediteranski koridor, za koji je Crna Gora dobila grant za pripremu dokumentacije od sedam miliona eura, dok je za kofinansiranje dijela obilaznice oko Budve na tom koridoru ranije ove godine odobren grant od 40 miliona eura, kazao je ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković na Evropskoj konferenciji o putevima u Dubrovniku.

Nurković je u razgovoru s hrvatskim kolegom Olegom Butkovićem istakao napredak koji je Crna Gora postigla po pitanju sveobuhvatnih reformi i privrednog rasta s ciljem boljeg povezivanja regiona ključnim koridorima.

"On je podvukao značaj Mediteranskog koridora i Bliski istok-Istočni Mediteran koridora koji su dio indikativnog proširenja evropskih koridora na region Zapadnog Balkana. Kada je riječ o povezanosti Crne Gore sa Republikom Hrvatskom, od ključnog značaja je Mediteranski koridor, tj. Jadransko-jonska saobraćajnica duž crnogorskog primorja. Ovaj koridor direktno povezuje Republiku Hrvatsku, Republiku Albaniju i jednim dijelom Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom", saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja.

Ministar je napomenuo da je Crna Gora za potrebe tog projekta dobila grant za pripremu tehničke i studijske dokumentacije u iznosu oko sedam miliona eura, dok je za kofinansiranje izgradnje dijela obilaznice Budve, na tom koridoru, ove godine na Samitu predsjednika Vlada Zapadno-balkanske šestorke odobren grant u iznosu oko 40 miliona eura.

"Osvrćući se na činjenicu da je kineska kompanija `China Road and Bridge Corporation (CRBC)` izvođač radova na Pelješkom mostu, ministar Nurković je ponudio razmjenu iskustava i znanja sa kolegama iz Republike Hrvatske s obzirom na to da ista kompanija izvodi radove na prioritetnoj dionici Smokovac-Uvač-Mateševo autoputa Bar-Boljare", istakli su iz Ministarstva.

Kako su kazali, Nurković je istakao i aktivnosti koje se preduzimaju na polju rekonstrukcije željezničke pruge u Crnoj Gori i iskoristio je priliku i da podvuče posvećenost Crne Gore političkoj i ekonomskoj saradnji u svim oblastima.

Ministar saobraćaja i pomorstva je u razgovoru s Butkovićem kazao da je Crna Gora u okviru Zapadno-balkanskog investicionog okvira (WBIF) aplicirala za sredstva od 2.5 miliona eura za izradu projektne dokumentacije za pod-dionicu obilaznice oko Herceg Novog, koja se nalazi na trasi brze saobraćajnice duž crnogorskog primorja.

"Odluka o dodjeli sredstava se očekuje u decembru 2018.  na 20-tom WBIF Upravnom odboru, koji se održava u Luksemburgu. Na inicijativu ministra Nurkovića, dvije strane su dogovorile formiranje Komisije na nivou resornih Ministarstava koja bi radila na usklađivanju kontaktne tačke brze saobraćajnice između dvije države. Ministri su razgovarali i o unapređenju saradnje u oblasti željezničkog saobraćaja, gdje su razmijenili iskustva vezana najbolje modele vođenja investicija u ovom sektoru s posebnim fokusom na sredstva koja dolaze iz fondova Evropske unije", saopšteno je iz Ministarstva.

Nurković i Butković su odlućili i da razmotre mogućnosti pospješivanja saradnje na polju sigurnosti plovidbe i zaštite mora i uspostavljanja saradnje u sprječavanju prekograničnog zagađenja mora. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније