Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2013. 12:44   >>  17:19 5

IZMJENE ZAKONA

Teže falsifikovati pasoš

Skupština je usvojila izmjene Zakona o putnim ispravama kojim se uvode sigurnosni standardi, smanjuje mogućnost njihovog krivotvorenja i falsifikovanja, olakšava prelazak državne granice i kretanje građana.

Novim zakonom uvodeni se novi sigurnosni elementi - čip u kojem su sadržani fotografija i otisci prstiju, koji treba da obezbijedi cjelovitost, autentičnost i povjerljivost podataka.

"Biometrijski podaci sadržani u čipu (fotografija i otisci prstiju) mogu se koristiti za provjeru autentičnosti pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, kao i identiteta imalaca tih putnih isprava, prilikom prelaska državne granice”, kaže se u Zakonu.

Predviđeno je da se otisak dva prsta ne uzima za lica mlađa od 12 godina.

"Licu kojem prilikom izdavanja pasoša u tom trenutku nije moguće uzeti otiske prstiju, pasoš se izdaje sa rokom važenja od godine”, navodi se u Zakonu o putnim ispravama.

Lice koje prema nacionalnoj pripadnosti, vjeroispovjesti ili običajima nosi kapu ili maramu kao sastavni dio nošnje, odnosno odjeće može biti tako fotografisano.

“Prilikom fotografisanja, kapom ili maramom ne smije biti pokriven dio lica koji omogućava identifikaciju”, kaže se u Zakonu.

 

(MINA)

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније