Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila B.B. ]

23. 10. 2018. 13:12 >> 12:51

PREDSTAVNICI MANJINA

Zajedno do afirmacije građanskog društva

Predstavnici manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica na sastanku sa ministrom za ljudska i manjinska prava Mehmedom Zenkom, zaključili su da je zajedničko djelovanje neophodno za stvaranje ravnopravnog građanskog društva.

Oni su dali primjedbe na funkcionisanje Fonda za manjine, odnosno vremenske rokove koji su prekoračeni kada je riječ o raspisivanju konkursa za raspodjelu sredstava za tekuću godinu.

Ministar Zenka je istakao napredak Crne Gore u procesu pristupnih pregovora za članstvo u Evropskoj uniji u oblasti unapređenja i zaštite prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, što je, prema njegovim riječima, još jedan pokazatelj odgovorne i otvorene vladine politike prema manjinama u Crnoj Gori.

Predstavnici manjinskih savjeta i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iznijeli su svoje sugestije u određenim oblastima od interesa gdje, kako su naveli, postoji prostor za unaprijeđenje postojeće saradnje.

Sagovornici su se saglasili da udruženim naporima ojačaju postojeću saradnju.

Predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore Mirsad Džudžević, u ulozi domaćina sastanka, zahvalio je svima na posvjećenosti zajedničkom cilju i dodao da je vrlo zahvalan zbog inicijative ministra da se ovi sastanci češće organizuju i ne samo u Podgorici.

Na predlog Džudževića da se prvi naredni sastanak održi u Rožajama, on je i upriličen u prostorijama Bošnjačkog vijeća Crne Gore.

Džudžević je iznio predlog da se razmotri statut savjeta manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, budući da njegovo aktuelno rješenje ne definiše najpreciznije njihovu funkciju.

Ostali učesnici sastanka pozdravili su njegovu sugestiju, te je dogovoreno da se u najskorije vrijeme pošalje zajednički dopis prema relevantnim institucijama u čijoj je nadležnosti ovo pitanje.

Kako saopštavaju iz Ministarstva, domaćin narednog sastanka biće Srpski nacionalni savjet.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније