Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

24. 10. 2018. 12:05 >> 11:42

HRAPOVIĆ APELOVAO

Preventivni pregledi ženama da budu prioritet

U Crnoj Gori godišnje se dijagnostikuje oko 350 slučajeva novih obolijavanja od karcinoma dojke, a oko 100 žena umre, kazao je ministar zdravlja Kenan Hrapović i apelovao na žene da redovno odlaze na preventivne preglede.

On je, povodom 24. oktobra – Svjetskog dana borbe protiv raka dojke, rekao da je to jedno od najozbiljnijih oboljenja na svijetu koje pogađa žensku populaciju i da godišnje oko 1,7 miliona žena oboli, a da svaka treća izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

"U Crnoj Gori godišnje se u različitim fazama dijagnostikuje oko 350 slučajeva novih obolijavanja, a oko 100 žena izgubi život. Ovi podaci moraju nas dodatno pozvati na pozornost i opredijeliti za preporučene životne navike u očuvanju zdravlja", kazao je Hrapović, agenciji MINA.

On je apelovao na žene da redovno odlaze na preventivne preglede i vrijeme koje potroše na dnevne rutinske obaveze, bar jednom godišnje odvoje za brigu o sopstvenom zdravlju.

"Uloga i važnost vašeg postojanja u društvu obavezuju nas da svakog dana sa posebnim senzibilitetom brinemo o vama. Današnjica koja je pred vas stavila mnoštvo obaveza donijela je i nove izazove koji neupitno utiču na ljudsko zdravlje, resurs koji se brzo troši i sa kojim savremena medicina za sada uspješno drži korak", naveo je ministar.

Kako je dodao, i statistika o procentima obolijevanja takođe svakodnevno obavezuje da budemo odgovorniji prema sebi i "na samom vrhu liste prioriteta postavimo zdrav život kao imeprativ bez presedana“.

U cilju ranog otkrivanja oboljenja, prije pojave simptoma i samoinicijativne posjete izabranom doktoru, prema riječima Hrapovića, preporučuje se ultrazvučni pregled dojki jednom godišnje kod žena mlađih od 40 godina starosti i trudnica.

On je kazao da je nakon 40-te godine života mamografija najpouzdanija dijagnostička metoda.

"Mamografijom se otkrivaju promjene u dojci, koje se ne mogu napipati ili otkriti drugim vrstama pregleda. U mamografiji se koriste male i neškodljive doze zračenja", objasnio je Hrapović.

On je podsjetio da je implementacija programa skininga raka dojke započela 23. decembra 2015. godine kao pilot projekat u četiri opštine: Podgorica, Kolašin, Cetinje i Danilovgrad, te da predstavlja veoma značajan program u cilju zaštite zdravlja žena Crne Gore.

"Skrining program podrazumijeva identifikovanje promjena prije pojave simptoma i znakova bolesti, odnosno identifikovanje oboljenja u fazi kada je efikasno liječenje moguće", rekao je on.

Ministar je naglasio da je država ozbiljna u namjeri da prevenciji da primat u odnosu na teške terapijske procedure koje uslijede nakon što se bolest otkrije u kasnijoj fazi.

"Da je tako govori i podatak da su budžetom opredijeljena sredstva za nabavku novih digitalnih mamografa, te ćemo uskoro moći da najavimo i početak Nacionalnog skrining programa karcinoma dojke na teritoriji cijele Crne Gore", zaključio je Hrapović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније