Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, Objavila: R.P. ]

24. 10. 2018. 13:21 >> 14:01
18

PRAZNIK KULTURE

DF predlaže Dan Petra drugog Petrovića Njegoša

Demokratski front predložio je da se u Crnoj Gori uvede novi praznik, 13. novembar – Dan Petra drugog Petrovića Njegoša, crnogorski praznik kulture.

Predviđeno je da se taj dan obilježi održavanjem kulturnih  manifestacija koje će biti posvećene Njegošu, na kojima će se afirmisati njegovo stvaralaštvo.

Izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri, DF predlaže novi praznik sa ciljem da se afirmiše kultura i stvaralaštvo jedne od najvažnijih ličnosti Crne Gore, vladara, vladike, pjesnika i filozofa.

„Njegova djela svrastavaju se u red najznačajnijih djela južnoslovenske i svjetske književnosti. Njegovo bogato kulturno stvaralaštvo na najbolji način promovisalo je i promoviše Crnu Goru u svijetu unazad dva vijeka, a činjenica da su njegova djela prevedena na mnoge strane jezike dokazuje njegovu književnu veličinu, univerzalnost i neprolaznost“, kaže se u obrazloženju.

Ističe se da Njegoševo književno djelo promoviše najveće ljudske vrijednosti na kojima su izgrađeni savremeni svijet i društvo, a to su sloboda ličnosti, borba za slobodu, plemenitost, junaštvo i čojstvo, sloboda kao uslov jednakosti.

Navodi se da je zbog veličine njegovog lika i djela, Petar drugi Petrović Njegoš postao najprepoznatljiviji simbol Crne Gore i zaslužuje da se dan njegovog rođenja proglasi crnogorskim praznikom kulture.

„Tako bi se i u budućem periodu, generacijama koje dolaze, približio značaj njegovih djela, koja na ponos svakoga u Crnoj Gori stoje u ravan sa najznačajnim djelima svjetske književnosti, a Njegoš se cijeni u svjetskoj književnosti kao jedan od nezaobilaznih velikana“, kaže se u obrazloženju.

Izmjene Zakona o državnim i drugim praznicima predložili su 18 poslanika DF-a.

Podsjetimo, i ranije je bilo sličnih inicijativa, međutim , Vlada je u decembru 2016. godina povukla iz skupštinske procedure izmjene Zakona o državnim praznicima, kojima je predviđeno da 13. novembar, dan rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, bude državni praznik.

Izmjene zakona o državnim praznicima podržali su tada članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Пратите нас на

Коментари18

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније