Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

24. 10. 2018. 14:05 >> 13:43

DRLJEVIĆ U BRISELU

Izmijenjeno 70 zakona u oblasti vladavine prava

Ubrzanje pristupnog procesa i nastavak vrednovanja individualnih postignuća, važno je za evropsku budućnost i stabilnost Crne Gore, ocijenio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević, na sastanku radne grupe Savjeta EU za proširenje.

Kako je saopšteno iz Vladinog Generalnog sekretarijata, Drljević je predvodio crnogorsku delegaciju u Briselu na sastanku Radne grupe Savjeta Evropske unije za proširenje (COELA), u vezi sa napretkom Crne Gore u poglavljima 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade su naveli, da su predstavnici država članica EU pohvalili ostvarene rezultate i pružili podršku za dalji napredak prema punopravnom članstvu u Evropsku uniju (EU).

"Crna Gora je sprovela značajne reforme i ostvarila dobar napredak, što države članice treba da prepoznaju i u skladu sa tim ubrzaju proces pristupanja. U narednom periodu fokus rada trebalo bi da bude na bilansu rezultata", poručeno je na sastanku.

Drljević je kazao da je Crna Gora potpuno posvećena ispunjavanju privremenih mjerila u poglavljima 23 i 24 i da nastoji da se otvaranjem poglavlja 27 do kraja godine i dovršetkom posla na otvaranju poglavlja 8, intenzivira ukupna dinamika pregovora.

Prema njegovim riječima, najbolju potvrdu da je evropska perspektiva Zapadnog Balkana živa, Unija će poslati kroz nastavak političke, finansijske i tehničke podrške državama regiona.

Kako je naveo, odlučnost Crne Gore da se uspostavi sistem vladavine prava potvrđuje činjenica da je usvojeno ili izmenjeno oko 70 zakona u toj oblasti.

Drljević je rekao da rad ključnih institucija, posebno Agencije za borbu protiv korupcije i Specijalnog državnog tužilaštva (SDT), daje opipljive rezultate na terenu.

"Prvenstveno na polju suzbijanja korupcije na visokom nivou, zaplijene imovine, finansijskih istraga, zaplijenjenih droga i ilegalnih cigareta, kao i prvih rezultata u oblasti obrade pranja novca", naveo je glavni pregovarač.

Drljević je poručio da je Crna Gora potpuno posvećena poboljšanju standarda u oblasti slobode izražavanja i medija.

"Vlada Crne Gore je posvećena transformaciji društva sa ciljem uspostavljanja evropskog sistema vrijednosti, snaženja vladavine prava i ekonomskog razvoja, zarad prosperiteta svojih građana", kazao je Drljević.

Kako je saopšteno, članica Pregovaračke grupe za poglavlja 23 i 24 Marijana Laković Drašković, predstavila je rezultate Uprave policije i Državnog tužilaštva u oblasti borbe protiv korupcije na visokom nivou i organizovanog kriminala.

Ona je, kako se navodi, istakla da očekuje da će države članice prepoznati napredak koji je Crna Gora ostvarila, ne samo kada je u pitanju zakonodavni i institucionalni okvir, već i bilans rezultata u svim oblastima koje obuhvataju ta dva poglavlja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније