Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

10. 08. 2013. 17:45   >>  17:59 59

USLOV - ZAKON

Mihailo: Država može dovesti u red SPC

Nema razmirica na relaciji crkva-država, postoje različita gledanja na rješavanje crnogorskog pravoslavnog crkvenog pitanja, smatra Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo. „Država ovo pitanje odlaže, a CPC želi i traži da se ono ne odlaže na dugi rok, nego da se njegovom rješavanju pristupi u dogledno, razumno i realno vrijeme, bez okolišanja i nepotrebnog odugovlačenja, jer se ipak jednog dana mora riješiti u korist Crne Gore, Crnogoraca i CPC“.

Pravednim rješavanjem crnogorskog pravoslavnog crkveniog pitanja, Crna Gora će postati snažnija i stabilnija i u još većoj mjeri pravna država, kazao je Mihailo u intervjuu CDM-u.

„Da bi se to dogodilo, treba dati zakonitu i pravednu poziciju, a ujedno i zasluženi status CPC od strane države, a to znači vratiti sebi i njoj dostojanstvo u potpunosti, kao i crkvenu imovinu i prekinuti put daljeg urušavanja, devastacije i otuđenja vrijednosti i svetinja u našoj državnoj kući“.

Crnogorski Mitropolit smatra da država treba da riješi odnos Crne Gore i CPC na način kako je to urađeno sa ostalim vjerskim zajednicama kod nas.

„Polazna osnova je donošenje novog Zakona o crkvama i vjerskim zajednicama koji mora uvažiti crnogorsku tradiciju i istoriju, ali i realnost postojanja i egzistenciju domicilne CPC kao primarne, a ne marginalne crkvene institucije u odnosu na SPC kao dio crkve druge države u Crnoj Gori“, kazao je Mihailo.

Mitropolit Mihailo tvrdi da bi kamen spoticanja što još uvijek nije završen Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama mogla biti i svijest državnih  faktora da crnogorsko crkveno pravoslavno pitanje nije prioritetno i primarno u hijerarhiji naših aktuelnih državnih problema.

On smatra da je crnogorsko pravoslavno crkveno pitanje jedinstven izuzetak u evropskoj stvarnosti i ponavlja da nema suverene Crne Gore bez CPC.

„Od SPC se nema vlast čemu dobrome  nadati. Ona sprovodi svoj velikosrpski program kao zamjenu za neostvareno još uvijek velikosrpsko veledržavlje, te u tom smilsu ona nije, niti može biti prijatelj Crne Gore.  Ne može u Crnoj Gori imati veća prava uzurpatorska i asimilatorska SPC“, tvrdi Mihailo i nastavlja da je potrebna veća odlučnost državnih organa u ovom dijelu njihove neprikosnovene suverenosti da se vrati naša imovinu.

„Uz to, nužna je i mnogo veća finansijska podrška".

Odgovarajući na pitanje da li u budućnosti možemo očekivati pomirenje između CPC i SPC, Mitropolit Mihailo kaže da CPC, kao isključivi branilac svoje tradicije i vlastitog vrijednosnog sistema slobode i dostojanstva Crnogoraca i Crne Gore i njihovog duhovnog učitelja i predvodnika, nije protiv nikoga.

On kaže da CPC, kao žrtva, ne može da umilostivi svojeg dželata, SPC, da ne čini to što čini.

„Destruktora Crne Gore i njenog ukupnog sistema vrijednosti, zakonitosti i održivosti može da dovede u red i pravni poredak države, ali i povratak crkvene imovine CPC".

Crnogorski Mitropolit smatra da je potrebno, da bi se uspostavila vjerska tolerancija i istinski vjerski suživot, da SPC  pređe iz imperijalnog u hrišćansko-pacifistički karakter svoje misije, što je vrlo teško ako se poznaje osmovjekovna istorija svetosavske crkve.

Mihailo je saopštio i kako su brojni zahtjevi za prelazak sveštenstva SPC u redove CPC.

„Prelasci,  međutim, ne postoje jer se u njima krije mogućnost destruktivne  misije i karaktera SPC, kojim bi se CPC urušavala do nestanka. Kandidata iz redova srpskih sveštenika, koji bi prešli u CPC ima 45. Iz njihovih redova CPC je primila samo dvojicu", kazao je, pored ostalog crnogorski Mitropolit Mihailo.

Пратите нас на

Коментари59

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније