Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Beta, Objavio: I. P. ]

25. 10. 2018. 12:10   >>  11:49 20

DŽOMIĆ VJERUJE

Nema ništa od ponavljanja ukrajinskog primjera u CG

Pitanje dvije raskolničke grupacije u Ukrajini nema dodirnih tačaka sa samoproglašenom grupacijom u Crnoj Gori, ocijenio je koordinator pravnog savjeta Mitropolije Crnogorsko-primorske Velibor Džomić.

On je podsjetio da je "Vaseljenski patrijarh raščinio i iz Crkve izopštio tadašnjeg sveštenika Miraša Dedeića".

"Lično, mislim da od ponavljanja ukrajinskog primjera u Crnoj Gori nema ništa", istakao je Džomić u izjavi za Glas Amerike.

Odluke u SPC koje se tiču odnosa prema drugim pravoslavnim crkvama, prema riječima Džomića, donosi Sveti Arhijerejski Sabor na čelu sa patrijarhom, kao i da su takve odluke obavezujuće i izvršne za sve u toj crkvi.

Džomić je rekao da do sada SPC nije donio odluku povodom najnovije odluke Vaseljenske patrijaršije, vjerujući "da će se i to pitanje naći na saborskom dnevnom redu".

"Imajući u vidu da je riječ o klasično bogoslovskom, kanonskom i eklisiološkom pitanju, nekoliko naših episkopa je iznijelo svoje lične teološke stavove o odluci Svetog Sinoda Vaseljenske Patrijaršije kojom je dvijema raskolničkim grupacijama dodijeljen autokefalni status", rekao je Džomić.

Crnogorska pravoslavna crkva (CPC), sa druge strane, saopštila je u srijedu da čin dodjele autokefalnosti UPC, sa kojom je u "liturgijskom jedinstvu", smatra "pravednim" i utemeljenim na kanonima Vaseljenskih sabora, a otpore koji dolaze iz Ruske i Srpske crkve "politički motivisanim".

"Te dvije crkve (Ruska pravoslavna crkva i Srpska pravoslavna crkva) su instrumenti u rukama velikodržavnih struktura Beograda i Moskve, koje se ne mire i nikada se neće pomiriti s uspostavljanjem reda, mira i ljubavi među Pravoslavnim crkvama", rekao je predsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

On smatra da Ruska pravoslavna crkva i SPC "ne biraju sredstva i metode da u te dvije zemlje zadrže status koji su svojevremeno silom stekle".

"Vaseljenska patrijaršija može razriješiti crkveno pitanje koje opterećuje pravoslavlje na Balkanu jednostavnim povlačenjem tomosa koji je 1922. godine izdala Srpskoj crkvi", rekao je Vučinić.

On je dodao da je u tom dokumentu navedeno da se "u novim okolnostima, nastalim ujedinjenjem više država i teritorija u jednu državnu cjelinu, kraljevinu SHS, saglašava s ujedinjenjem, između ostalih crkava i eparhija, i autokefalne Crnogorske crkve u Srpsku pravoslavnu crkvu".

Prema njegovim riječima, "skoro sto godina nakon izdavanja ovog tomosa, te okolnosti su se promijenile, a na teritoriji bivše kraljevine SHS egzistira sedam suverenih država i tri Pravoslavne crkve".

"Tu činjenicu Vaseljenska patrijaršija treba samo da novim tomosom konstatuje... Jer ima obavezu da ukloni raskole i da radi na pravoslavnom jedinstvu", rekao je on.

Vučinić je ocijenio da će poslije Ukrajinske na red ubrzo doći i Crnogorska i druge crkve kojima autokefalnosti spori Srpska i dodao da se raduje tome.

 

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније