Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 10. 2018. 15:28 >> 15:08
1

BAR

Mijović: Ne odustajati od gradnje vrtića

Baru je neophodan vrtić u kratkom roku, poručila je direktorica Javne predškolske ustanove (JPU) “Vukosava Ivanović”, Gordana Mijović, i upozorila da postoji realan rizik da taj grad ostane bez vrtića.

Ona je u izjavi dostavljenoj agenciji Mina ocijenila da ne treba odustajati od gradnje vrtića, a da dvorište treba ozeleniti.

“Ne zakidajte djecu, realna je mogućnost da Bar ostane bez vrtića”, poručila je Mijović.

Prema njenim riječima, ta JPU već niz godina svojim kapacitetima ne zadovoljava ni približno potrebe roditelja za smještajem djece predškolskog uzrasta.

U prilog tome, kazala je Mijović, govori i činjenica da u zadnjih deset godina postoje liste čekanja za upis, i pored enormnog broja upisane djece.

“Baru je neophodan vrtić u kratkom roku, a svaka pomjeranja zahtijevaju potpuno novu proceduru, za koju je jasno da će trajati više godina, a vjerujem da je i sasvim realan rizik da Bar ostane bez vrtića”, naglasila je Mijović.

Ona je kazala da Bar nije bez razloga bio jedna od nekoliko opština koja je ušla u projekat izgradnje vrtića sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope.

“Pa mi u ovom momentu imamo i po 50 djece u grupama. Naravno, prebukiranost će u godinama koje dolaze biti još veća, i najiskrenije ne bih željela da to na svojoj koži osjete ovi mladi ljudi koji će u narednih pet, deset godina, postajati roditelji”, navela je Mijović.

Ona je rekla da živi u tom gradu, i da zna šta znači zelenilo.

“Ali isto tako znam da je moguće u velikom mjeri opet oplemeniti dvorište vrtića zelenilom, a da naša djeca ne ostanu bez mjesta koje će im, pored roditeljskog doma, biti mjesto odrastanja”, dodala je Mijović.

Kako je navela, kroz projekat vrtića urađen je i projekat uređenja terena, iz koga se vidi da se jedan broj stabala presađuje u okviru dvorišta, a nakon izgradnje objekta predviđena je sadnja više desetina novih stabala i više stotina niskih biljnih vrsta.

“O tome niko ne govori. Ne možemo na pitanju vrtića dezavuisati janost. Ovo je previše ozbiljan i važan projekat za roditelje i ukupno građanstvo Bara”, poručila je Mijović.

Prema njenim riječima, suvišno je govoriti o značaju predškolskog vaspitanja za djecu. “Dokazano je da upravo predškolsko vaspitanje ima najznačajniji uticaj na dalji razvoj sveukupnih sposobnosti djece”.

Mijović je kazala da je obuhvat djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem u Evropskoj uniji preko 90 posto, a u Baru je manja od 50 posto.

“Mi se moramo odlučiti šta su nam strateški prioriteti. Ne kažem da se za te strateške prioritete mora uništavati priroda, ali se sigurno može naći neko srednje rješenje”, smatra ona.

Kako je navela, ako se stopira izgradnja vrtića, djeca bez sumnje ostaju bez njega.

“U najboljem slučaju na oko pet godina, u najgorem - vrtić će se graditi u drugoj opštini. To nije rješenje, a građanska hrabrost se može pokazati i na projektima koji nijesu nauštrb djece”, zaključila je Mijović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније