Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina, objavila B.B. ]

26. 10. 2018. 15:40 >> 15:21
2

INICIJATIVA SDP

Ništa, pa ni autoput, ne smije ugroziti Taru

Socijademokratska partija (SDP) hitno će tražiti da se utvrde svi elementi gradnje na rijeci Tari i u njenom okruženju, kako bi inicirali odgovarajuće procedure, poručio je portparol te stranke Mirko Stanić.

On je istakao da Tara predstavlja jedan od najzačajnijih prirodnih resursa Crne Gore, i kao takva je sa pravom zaštićena od UNESCO-a, pa svi radovi i zahvati za bilo koje građevinske poslove koji se odvijaju u okviru njenog toka moraju biti prilagođeni zaštiti rijeke.

On je, agenciji Mina, kazao da nijedan infrastrukturni objekat, pa bio to i autoput, ne smije ugroziti ono što predstavlja ključnu ekološku legitimaciju Crne Gore u svijetu.

"Ukoliko se utvrdi da je neko namjerno ili nenamjerno doveo u opasnost status svjetskog rezervata biosfere koji Tara uživa, zahtijevaćemo hitnu sanaciju i utvrđivanje odgovornosti", poručio je Stanić.

Kako je naveo, za sada su građani upoznati sa tim slučajem preko istraživačkog rada MANS-a, kojim je ukazano na devastaciju korita rijeke Tare.

"A nama, kao društveno odgovornim organizacijama i pojedincima, ostaje zadatak da se sa ovim problemom izborimo", dodao je Stanić.

Prema njegovim riječima, često se dešavalo da odrednica "ekološka" bude uzurpirana zbog "građevinske" Crne Gore.

To je, smatra Stanić, posebno problem u susret otvaranju poglavlja 27 u pregovorima sa Evropskom unijom, koje će biti najzahtjevnije i koje je ostalo zadnje za otvaranje upravo zbog nebrige Crne Gore za zaštitu životne sredine.

"Ukoliko su prve procjene da će nas ispunjavanje evropskih standarda u ovoj oblasti koštati preko milijardu EUR, onda je jasno kako ovakvi potencijalni incidenti mogu da utiču na konačnu cijenu koju će građani, a ne neodgovorni pojedinci ili vlast, platiti", kazao je Stanić.

On je podsjetio da je SDP 2004. godine podržala inicijativu više nevladinih organizacija (NVO) iz Crne Gore, predvođene sa NVO Most, i kroz skupštinsku Deklaraciju omogućila suštinsku zaštitu rijeke Tare.

"Kao što smo se tada pridružli hrabrim građanima i predstavnicima civilnog sektora, tako smo i kasnije bitno uticali da se riješi problem Jalovišta iz bivšeg rudnika olova i cinka u Mojkovcu, čime je omogućena zaštita flore i faune u gornjem toku rijeke koji je i najatraktivniji", naveo je Stanić.

Kako je kazao, uspješna borba za očuvanje Tare predstavlja nešto na šta su u SDP-u ponosni, i u ovoj borbi će se priključiti svima kojima je interes njena zaštita.

Na pitanje da li će podržati inicijativu ekoloških NVO za organizovanje referenduma na kom bi se građani izjasnili da li žele da se, zbog potrebe izgradnje autoputa, mijenja prirodni izgled rijeke Tare, Stanić je rekao da SDP podržava sve projekte čiji je cilj da Crna Gora bude razvijena i zemlja uspješnih i zadovoljnih građana.

On je rekao da u toj partiji sa pažnjom prate proces izgradnje autoputa, i više puta su, kako je naveo, ukazali na potencijalne probleme koji su se u dosadašnjem toku gradnje pojavili.

Stanić je najavio da će SDP iskoristiti određene skupštinske procedure koje im stoje na raspolaganju kako bi do kraja utvrdili stvarno stanje projekta, troškove autoputa, ali i zaštitu biodiverziteta i statusa koji Tara uživa.

"Narednih dana ćemo, u komunikaciji sa relevantim predstavnicima civilnog duštva, odlučiti o potezima kojima ćemo se zajednički izboriti za to da naša Tara i dalje predstavlja jednu od najljepših i najznačajnijih evropskih rijeka", poručio je Stanić.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније