Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Mina ]

27. 10. 2018. 12:30 >> 12:09

PROVJERE I OPREZ

Ne ostavljati podatke na društvenim mrežama

Ministarstvo javne uprave (MJU) apelovalo je na građane da, zbog sve učestalijih internet prevara, ne ostavljaju svoje podatke na društvenim mrežama bez prethodne provjere.

Iz Ministarstva su zbog pojave velikog lažnih stranica na društvenim mrežama poznatih trgovačkih lanaca, banaka i drugih poznatih kompanija s lažnim nagradnim igrama, upozorili građane da ne nasjedaju na objave o dobitku na nagradnim igrama i sličnim oblicima lake zarade novca, kao i da što bolje zaštite svoje profile.

“Svi koji učestvuju u ovakvim nagradnim igrama postanu “dobitnici”, nakon čega vlasnici lažnih stranica traže da građani pošalju svoje slike, sliku lične karte, te ostave podatke o adresi i broju telefona”, rekli su iz Ministarstva agenciji MINA.

Prema njihovim riječima, ukoliko građani nijesu sigurni da li se radi o stvarnoj nagradnoj igri ili prevari, najbolje je da posjete zvanične sajtove firmi i da ih kontaktirajue putem zvaničnih telefona.

“Kada korisnici ipak pošalju lične podatke napadačima, šteta je već učinjena, stoga smatramo da je važno da se građani informišu po pitanju bezbjednog korišćenja interneta”, kazali su iz MJU.

Na sajtu http://www.cirt.me/biblioteka/dokumenti postoje Smjernice za bezbjednost i zaštitu informacija u sajber prostoru.

Iz Ministarstva su savjetovali građane da, ukoliko budu prevareni, to prijave Upravi policije.

“Građani moraju biti upoznati da se ovakvi i slični vidovi prevara putem interneta koriste se za prikupljanje ličnih podataka pomoću kojih napadači kradu identitet korisnika, koji se kasnije može iskoristiti za razne malverzacije uključujući i krađu novca preko internet”, poručili su iz tog resora.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније