Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 10. 2018. 14:25 >> 14:04
2

UPRAVA ZA INSPEKCIJSKE OSLOVE

U ovoj godini pronađeno 12 opasnih igračaka

Sanitarna inspekcija ove godine pronašla je 12 vrsta opasnih igračaka koje su sadržale ftalate iznad propisanog nivoa, kazali su iz Uprave za inspekcijske poslove (UIP).

"U planiranom nadzoru izvršeno je 78 kontrola na 103 vrste igračaka, kada je pronađeno 12 vrsta opasnih igračaka u količini od 360 komada", kazali su agenciji Mina iz Uprave.

Oni su precizirali da su u pitanju igračke lutka „Lianyi“, lutka „Barbie“, lutka “Beauty and the beast”, lutka „Birthday Wishes“, lutka „The beauty style“ i Miki Maus set.

"Opasne igračke su i lutka – Fashion surpise, Lutka muzička – Mini Happy Baby, Igračka set - Maša i Medved, Plastična lutka, Frozen, Pokemon Go Plus i Pčelica Funny Bee", naveli su iz UIP.

Direktor Sektora za laboratorijsku dijagnostiku i zaštitu od zračenja Centra za ekotoksikološka ispitivanja, Danijela Šuković, pojasnila je da su ftalati organska hemijska jedinjenja koji se prvenstveno koriste kao omekšavači u svrhu poboljšanja savitljivosti različitih vrsta plastika.

"Mogu se naći u igračkama, različitim proizvodima za domaćinstvo kao što su folije za pakovanje hrane, kao i ostalim vrstama plastične ambalaže", kazala je Šuković.

Kako je rekla, djeca ftalate u većoj količini unose putem igračaka koje često stavljaju u usta, pa se ftalati razlažu uz pomoć pljuvačke i unose u organizam.

Iz Uprave za inspekcijske poslove su dodali da su, nakon saznanja o nebezbjednosti igračaka subjekat nadzora, uvoznik i distributer dobrovoljno zabranili dalju distribuciju igračaka i naložili povlačenje iz prometa od svih trgovaca kojima su prodali igračke.

Potom su, naveli su, objavili podatke o neispravnosti kako bi potrošači koji su kupili igračku mogli da je vrate u objekat u kojem su je kupili, uz vraćanje novca.

"Nakon sprovedenog povlačenja nebezbjednih igračaka od trgovaca i objavljenog opoziva, sve igračke koje su zatečene u objektima ili su opozvane, skladištene su kod uvoznika nakon čega su uništene u skladu sa propisima", kazali su iz Uprave.

Oni su pojasnili da je pregled igračaka, odabir vrsta rađen metodom procjene rizika, kao i uvidom u nebezbjedne igračke ranijih godina, kao i iz nedjeljnih Rapex obavještenja.

"Prilikom pregleda dokumentacije kod pojedinih vrsta igračaka je nedostajala isprava– analiza, odnosno dokaz da igračke ne sadrže ftalate iznad propisanog nivoa pa je ukazano subjektima nadzora da ih pribave u zakonskom roku od deset dana", rekli su iz UIP.

Kako su naveli, da bi pribavili tražene dokaze subjekti nadzora su analizirali svoje proizvode u ovlašćene laboratorije i utvrđeno je da se u deset uzoraka igračaka nalaze i ftalati iznad propisanog nivoa.

Oni su rekli da Sanitarna inspekcija ne kontroliše igračake na uvozu, od kada su propisi usklađeni sa EU propisima jer bi to predstavljalo ometanje slobodnog protoka robe na tržištu.

"Međutim, ukoliko službenici Uprave carina utvrde da igračke koje se uvoze ne prati propisna dokumentacija, obavezni su da obavijeste Sanitarnu inspekciju da izvrši inspekcijski pregled igračaka koja preduzima mjere iz svoje nadležnosti", kazali su iz Uprave.

Sanitarna inspekcija je od Uprave carina dobila takvo obavještenje u februaru kada je izvršen nadzor za devet vrsta igračaka, u količini od 147 komada.

"Sanitarni inspektor je privremeno zabranio stavljanje proizvoda u slobodan promet i dao uvozniku rok od 10 dana da dostavi dokumentaciju o bezbjednosti igračaka", kazali su iz Uprave.

Nakon kontrolnog pregleda ustanovljeno je da su od devet vrsta igračaka dvije vrste igračaka nebezbjedne, i to: Lutka Diversity Fashion, NO. 358AB, u količini od 36 komada i igračka – Lutka Set sirene i vodeni svijet, u količini od osam komada, zbog povećanog prisustva ftalata.

"Nebezbjednim Igračkama nije dozvoljen uvoz i iste su vraćene isporučiocu sa Kosova u količini od 44 komada. O zabrani uvoza obaviještena je Uprava carina koja je propratila vraćanje igračaka", kazali su iz UIP.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније