Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

27. 10. 2018. 15:51 >> 15:28

SVE VIŠE ZAINTERESOVANIH

Mijenja se svijest građana o boravku u domovima za stare

Svijest građana o boravku i smještaju starijih osoba u Dom za stare mijenja se, tako da je sve više onih koji su spremni da starost provedu u tim ustanovama.

Direktorica Doma za stare u Pljevljima, Mersida Aljićević, kazala je da taj socijalni objekat zadovoljavaja sve standarde i da angažovani stručni kadar odgovara trenutnim potrebama korisnika.

Ona je rekla da su smještajni kapaciteti te Javne ustanove (JU) 68 korisnika, a da usluge Doma koristi 31 osoba.

Prema riječima Aljićević, otvaranje Doma za stare u Pljevljima je od izuzetno velikog značaja, jer su Pljevlja, po starosnoj strukturi stanovništva, jedna od najstarijih opština u Crnoj Gori.

"Svijest građana o boravku i smještaju starijih osoba u Dom za stare mijenja se na bolje, tako da je sve više onih koji su spremni da svoju starost provedu u Domu, koji zadovoljava sve standarde i gdje se o njima brine stručno osoblje", navela je Aljićević.

Prema njenim riječima, Dom za stare u Pljevljima je jedan od najsavremenijih objekata takve namjene na Balkanu.

Kako je kazala Aljićević, Dom starih u Pljevljima je dio Regionalno stambenog projekta čiji je cilj rješavanje pitanja raseljavanja u Crnoj Gori.

"Na način što će se pružiti trajna i održiva stambena rješenja uz puno poštovanje prava raseljenih i starijih osoba, kroz lokalnu integraciju", objasnila je Aljićević.

Ona je kazala da Dom omogućava korisnicima, pored smještaja, i aktivno uključivanje u društveni život.

"Pored usluge smještaja, koja je na izuzetno visokom nivou, Dom korisnicima pruža zdravstvenu zaštitu kroz angažovanje ljekara u okviru medicinske službe i ostalog stručnog medicinskog osoblja , stalni rad sa korisnicima u okviru socijalne službe kao i pravnu zaštitu korisnika u okviru pravne službe Doma", rekla je Aljićević.

Kako je dodala, svakodnevno je sve veći broj zainteresovanih za smještaj u toj ustanovi.

"Može se zaključiti da korisnici usluge smještaja naše ustanove proživljavaju zasluženo lijepe dane svog trećeg doba, što ima značajan uticaj na poboljšanje društvenog položaja ove populacije", zaključila je Aljićević.

Direktorica Doma za stare u Bijelom Polju, Samra Mehović, kazala je da su smještajni kapaciteti tog objekta 200 ležajeva, a da usluge Doma koristi 165 osoba.

Prema riječima Mehović, za obavljanje djelatnosti, odnosno pružanje adekvatne usluge, ta ustanova ima dovoljan broj stručnih i zdravstvenih radnika.

"U ovom momentu ne postoji potreba za povećanjem smještajnih kapaciteta u Domu, s obzirom na to da postojeći još nijesu popunjeni", zaključila je Mehović.

Direktor javne ustanove Dom starih "Grabovac" u Risnu kazao je da su kapaciteti te socijalne ustanove 287 korisnika, kolika je i popunjenost Doma.

Kako je naveo, njihov rad je usmjeren na poboljšanje uslova boravka svih 287 korisnika i zadovoljenje svih njihovih potreba.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније