Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

29. 10. 2018. 12:08 >> 11:47
1

KARITASOVA KUHINJA

Za 15 godina više od 50.000 obroka

Topao ručak svakog radnog dana već 15 godina priprema se u Caritasovom centru na Biskupadi u Baru. Vera i Rozalija za to vrijeme pripremile su više od 50.000 obroka za najstarije Barane koji se nalaze u stanju socijalne potrebe ili im je zdravlje u većoj mjeri narušeno.

Obrok koji iz Caritasove kuhinje dostupan je korisnicima u njihovom centru a onima koji, zbog narušenog zdravlja, nijesu u stanju da dođu u centar obrok se svakodnevno distribuira do njihovih domova.

"U oskudici u kakvoj živim već godinama, sama sebi prepuštena, bez hrane u frižderu koju bi mogla da spremim ali i bez snage u nogama da stojim pored šporeta, obrok koji svakodnevno dobijam od Caritasa znači mi mnogo i jedina je podrška koju imam u ovim teškim danima", priča korisnica Caritasove usluge toplog obroka za stare Sojka Karanikić.

Polazeći od činjenice da svi zaslužujemo dostojanstven život i da svi treba da imamo jednake šanse i mogućnosti, u Cartitasu se kažu godinama zalažu za poboljšanje uslova života onih kojima to najviše treba i koji se nalaze na samim marginama društva.

Obroci su kažu prvenstveno namijenjeni starim licima, ali ističu, mnogo puta jelo su pripremili i onima koje je gladne i žedne put nanio u njihov centar.

"Ručak smo svakodnevno već godinama dobijali moj muž i ja, kako smo oboje bili lošeg zdravlja i u lošem finansijskom položaju, ta nam je pomoć od prvog trenutka mnogo značila", priča Sojka.

Koordinator aktivnosti Caritasa Barske nadbiskupije, Marko Đelović, objašnjava da bi se broj obroka koji se pripremaju mogao povećati ali, dodaje, kao i za realizaciju svih ostalih aktivnosti potrebne su donacije.

"Trenutno se u kuhinji priprema tridesetak obroka, dok je projektovani dnevni kapacitet kuhinje višestruko veći. Broj obroka koji se u kuhinji priprema direktno zavisi od donacija koje su na raspolaganju za ovaj servis, pa u tom smislu i pozivamo sve koji su u mogućnosti da pomognu kako bi mogli povećati broj obroka i time obuhvatili veći broj korisnika", zaključio je Đelović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније