Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

30. 10. 2018. 07:23   >>  07:02

CG GRITERI

Bez centa i s ljubavlju promovišu ljepote Nikšića

Ako volite svoj grad i želite strance da povedete u obilazak lokacije koju sami izaberete, uz lijepo druženje i razgovor onda ste potencijalni griter. U pitanju su volonteri koji ne žale da svoje slobodno vrijeme besplatno podijele sa turistima, promovišuči tako lokalnu zajednicu. Griterske organizacije sve su popularnije širom svijeta, a prva crnogorska formirana je ovih dana u Nikšiću.

 

Miodrag Karadžić dugogodišnji je nikšićki ekolog, jedan je od prvih crnogorskih gritera, volontera okupljenih oko ideje turističke promocije lokalne zajednice.

Srdačan pozdrav, kratka poruka i poziv turistima da jednostavno izaberu baš vas i vaš grad, želja da se promoviše svoja sredina, osnovni je koncept sve popularnijeg volonterskog servisa širom svijeta.

"Što mi je posebno zanimljivo u tome jeste što ćemo mi uspjeti, odnosno griteri i ja, pojedinačno da predstavimo i neke lokacije koje ranije nijesu bile u nekim turističkim mapama, a zavređuju jednu izuzetnu pažnju", priča Karadžić.

Slično razmišlja i pukovnik u penziji Dobrislav Bajović, veliki ljubitelj planinarenja.

"Dugo godina sam planinar i imao sam želju da te ljepote prikažem što više ljudi i to je moje osnovno opredjeljenje", kazao je Bojović.

Griterstvo je u Nikšić preko Italije donijela Agencija za lokalnu demokratiju kroz NVO projekat formiranja prve griterske organizacije u našoj zemlji.

Ana Milović-Jasikovac iz NVO Agencija za lokalnu demokratiju pojašnjava da je riječ o volonterskom radu, koji se ne naplaćuje.

"Morate biti komunikativni, entuzijastičani u vezi teme, poznavati temu koju prezentujete, poznavati mjesto, ljubazni, predusretljivi. Da prosto posjetilac ode punog srca i sa toplinom oko srca", kazala je Milović-Jasikovac.

Svako ko voli svoj grad i spreman je odvojiti dio slobodnog vremena za opušteno druženje i razgovor sa strancima zapravo je potencijalni griter.

Griteri su se prvi put pojavili u Njujorku tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Danas je ovaj vidi turističke promocije lokalne zajednice zastupljen u više od 200 gradova.

Darko Bulatović, RTCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније