Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ PR centar ]

30. 10. 2018. 17:00 >> 18:14

ERAKOVIĆ PORUČIO

Politike nema u KCCG, korupcija minimalna

Istraživanje među doktorima o sistemskoj i političkoj korupciji u javnom zdravstvenom sistemu može se uzeti kao polazna tačka za zajedničke napore svih zainteresovanih strana da se zakorači u proces sistemskog ozdravljenja zdravstva kroz sve aspekte.

To je saopšteno na okruglom stolu Sindikata doktora medicine Crne Gore (SDMCG) „Kako do unapređenja regulative i prakse u zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori?” u okviru projekta „Struka ispred politike!“, koji SDMCG realizuje u saradnji sa Ljekarskom komorom Crne Gore, a kroz program „Smjestimo korupciju u muzej“ Centra za građansko obrazovanje (CGO), koji finansira Evropska unija.

Predsjednica SDMCG Milena Popović Samardžić, kazala je da je u istraživanju "Korupcija u zdravstvu iz ugla ljekara" učestvovalo 13 zdravstvenih ustanova.

Ona je podsjetila da je anketirano 312 ljekara, što je 20 odsto ukupnog broja ljekara u javnom zdravstvenom sistemu.

“Samo 16 ljekara je odbilo da učestvuje u našem istraživanju. Jedna od njih je doktorica Ljilja Krivokapić, koja je u javnosti iznijela da ona i njeni članovi nisu učestvovali u ovom istraživanju”, kazala je Popović Samardžić.

Ona je rekla da se u formulaciji ankete oslanjalo na ankete iz EU, a anketu je, kako je dodala, pripremilo stručno lice, koje ima dugogodišnje iskustvo na tim poslovima.

Popović Samardžić je rekla da je osporavan rezultat koji je pokazao da preko 60 odsto ljekara ne bi prijavilo korupciju od strane kolega, zato što ne vjeruje institucijama države. Ona je istakla da je 86 odsto ljekara reklo da partijske i političke veze dovode do zapošljavanja.

Eraković: Nema političkog uticaja u radu KCCG

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Jevto Eraković, istakao je da ta zdravstvena institucija ima potpuno jasnu viziju svog razvoja koja se, kako je pojasnio, prije svega, oslanja na doktore.

“U posljednje vrijeme je fokus javnosti usmjeren prema zdravstvenom sistemu Crne Gore i to prilično neopravdano u određenim situacijama. Bojim se da to ponekad postaje instrument sa različitim motivima i ciljevima i mislim da to nanosi veliku štetu zdravstvenom sistemu Crne Gore, a prije svega doktorima, koji rade u institucijama zdravstvenog sistema”, kazao je Eraković.

On je rekao da “apsolutno” ne prepoznaje politički uticaj u radu KCCG.

“Sve kolege znaju da niti proces sručnog usavršavanja, niti proces odlučivanja unutar KCCG apsolutno nema nikakav politički prizvuk. Bilo je opozicionih predstavnika koji su vršili najodgovornije funkcije u KCCG i danas rade neke od najodgovornijih zadataka u funkcionisanju KCCG”, istakao je Eraković.

On je rekao da su uslovi rada u KCCG značajno poboljšani.

“Ali, postoje problemi koji su nagomilani dugi niz godina. Prije svega mislim na klinike, koje se nalaze izvan kruga KCCG, ali sam siguran da ćemo i te probleme riješiti korišćenjem fondova naših prijatelja iz EU”, naveo je Eraković.

Doktori, kako je kazao, ne traže imunitet za ono što rade ali, kako je rekao, ne žele da budu nepravedno optuženi. “Ne tražimo imunitet, ali ne želimo da nam se prišiva nešto što apsolutno nema opravdanost u praksi”, poručio je Eraković.

On smatra da je korupcija u zdravstvenom sistemu Crne Gore prisutna u minimalnim procentima.

“To su glasine koje su neopravdano prisutne. Izolovani slučajevi postoje u bilo kojem uzorku, gdje ćete vršiti analizu. Ne mogu svi biti besprjekorni, ali odgovorno vam tvrdim da je to na jednom potpuno zanemarljivom procentu”, istakao je Eraković.

Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević, istakla je da stabilnost, vitalnost i ukupni napredak društva počivaju na tri stuba, a to su, kako je navela, obrazovanje, pravosuđe i zdravstvo.

„Društva, u kojima je bilo koji od ovih stubova oštećen, nisu dobra, što i crnogorski građani i građanke sve bolnije osjećaju. Naime, korupcija koja nagriza zdravstvo, pravosuđe i obrazovanje direktno i svakodnevno nas pogađa i dugoročno razara tkivo ovog društva“, kazala je Uljarević.

Borba protiv korupcije je, kako smatra, kontinuiran zadatak koji uključuje preventivna, edukativna, ali i represivna sredstva.

Savjetnik za zdravstvo predsjednika Crne Gore Amer Halilović, kazao je da funkcionisanje zdravstvenog sistema predstavlja najvažniji segment u svakom društvu.

KCCG, kako je ocijenio, pruža veoma efikasnu zdravstvenu zaštitu. “Sve to što se radi tu mislim da zaslužuje najveću ocjenu”, kazao je Halilović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније