Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

31. 10. 2018. 15:55 >> 15:31
2

U HERCEG NOVOM

Otkrivena bista admiralu Marku Vojnoviću

U Herceg Novom je danas otkriveno spomen obilježje grofu Marku Vojnoviću hercegnovskom, admiralu carske Crnomorske flote, u ulici Starog grada koja nosi njegovo ime.

Bistu koja je postavljena na incijativu Matice Boke otkrili su predsjednik Opštine Stevan Katić i Kiril Džajev iz Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori.

"Herceg Novi podizanjem obilježja u čast admirala Vojnovića još jednom pokazuje da je odgovoran prema svojoj istoriji, važnim ličnostima i događajima za naš grad i narod“, istakao je predsjednik Opštine Stevan Katić.

Kiril Džajev iz Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori naveo je da je admiral Vojnović odavno ušao u ruske udžbenike, mornari na vojnim akademijama uče na primjerima njegovog ratnog iskustva i načina na koji je vodio rusku flotu tokom ratova u 18. vijeku.

"Marko Vojnović je čovjek koji je služio Rusiji, novoj otadžbini, ali nikad nije zaboravio na svoj rodni grad, svoj zavičaj, Herceg Novi. U duši i srcu on je ostao Bokelj, i mi to znamo i cijenimo. Za nas je on kao ličnost značajan jer je doprinio boljem razumjevanju naših naroda", kazao je Džajev.

Bista admirala Marka Vojnovića postavljena je nedaleko od kuće u kojoj je, prema podacima, bila rezidencija Vojnovića, u ulici koja nosi ime Marka Vojnovića.

Kompletna arhitektonsko-skulptorska kompozicija je visoka 3, široka 1,5 metar, sastoji se od kamene klesane niše definisane kamenim elementima klesanim u plitkoj plastici, ploče sa natpisom i bronzane biste sa pripadajućim kamenim postamentom. Prostor će biti na specifičan način osvjetljen noću.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније