Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

01. 11. 2018. 19:11   >>  18:47

MOGERINI PORUČILA

Sve države dužne da štite sigurnost novinara

Evropska unija ukazuje da su sve zemlje, bilo da su unutar Unije ili van nje, dužne da štite slobodu izražavanja i sigurnost novinara, navodi se u saopštenju koje je danas izdala visoka predstavnica EU Federika Mogerini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

"Od svih očekujemo da ojačaju preventivne mjere, mobilišu sve aktere i stvore mehanizme nacionalne bezbjednosti", u skladu sa UN Akcionim planom o bezbjednosti novinara i pitanja nekažnjivosti, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se odaje priznanje svim novinarima širom svijeta koji su izgubili život i bili meta napada u obavljanju svog posla.

"Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode," navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi se da demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom svijeta pozivaju na odgovornost države, državne zvaničnike, korporacije i društvo za njihova djela.

"Međutim suviše mnogo njih suočeni su pretnjama i napadima samo zato što rade svoj posao dok počinioci takvih napada često djeluju potpuno nekažnjivo", navodi se u saopštenju.

EU će, kako se navodi, nastaviti da koristi sve odgovarajuće spoljnopoliltičke i finansijske instumente da ojačaju kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније