Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

02. 11. 2018. 08:36 >> 08:21

FORENZIČKI U DANILOVGRADU

Više od 30.000 analiza droge i eksploziva

Više od 30 hiljada analiza droge i eksploziva u prošloj godini, više od stotinu zahtjeva za identifikaciju otisaka mjesečno, više od 50 otkrivenih krijumčarenih i falsifikovanih Rendžrovera i BMW- ovoj godini, neki su od podataka iz laboratorija različitih forenzičkih grupa koji ukazuju na stalno uvećanje obima posla. IT ili digitalna forenzika je sljedeće što će razvijati Centar u Danilovgradu, najavljuju iz te institucije.

 

Daktiloskopska ispitivanje su uz balistiku najstarija forenzička ispitivanja i grupa koja se time bavi ima veliki obim posla, a jedan od osnovnih je ispitivanje otisaka.

Sistem za automatsku identifikaciju je alat da se suzi krug u vezi određenog traga. A za detekciju papilarnih linija postoji i laboratorija za hemijsko izazivanje tragova gdje se rade različite vrste ispitivanja u zavisnosti od uzorka.

Poseban dio posla je saradnja sa Interpolom sa čijim članicama se razmjenjuju podaci.

Ivan Vukotić, koji je na čelu te grupe, kaže da mjesečno obrade preko stotinu zahtjeva. 

Mehanoskopska grupa se bavi različitim vrstama tragova sa mjesta izvršenja krivičnog djela, ali i vještačenjem i provjerom vozila. Po riječima Gorana Dendića, samo od početka 2018. za više od 50 vozila marki Rendžrover i BMW X5 i X6 utvrđeno je da su falsifikovana izmjenom broja šasije ili na drugi način.

Forenzička grupa koja ispituje droge i eksploziv uradila je preko 30 hiljada analiza tokom 2017. Od droga, dominantna je konoplja, potom heroin i kokain, a postoji trend rasta sintetičkih droga.

"Ipak, postoji trend rasta svih droga na našem tržištu”, kaže Nikola Božović koji vodi hemijska ispitivanja.

Veliki broj krivičnih djela u posljednje vrijeme uključuje upotrebu eksploziva, koji su poseban izazov za identifikaciju.

“Za sva ta djela kod nas koriste se pentrit i TNT“, objašnjava Božović, dodajući da su uzorci koji se mogu izuzeti nakon eksplozije, požara, gašenja vatre veoma mali, ali da zahvaljujući radu cijelog tima i savremenoj opremi koju posjeduju, rezultate dobiju u 90% slučajava.

U Forenzičkom centru u Danilovgradu radi se i hemijsko dokazivanje daljine pucanje i analiza GSR čestica, a laborotarija posjeduje vrhunsku opremu za analizu, prvenstveno skenirajući elektronski mikroskop

Napredak nauke, ali i sve sofosticiraniji oblici kriminala zahtijvaju dalji razvoj, prvenstveno ulaganje u IT forenziku

“Mi smo formirali tu grupu, dobili smo dio opreme jer će sigurno u perspektivi biti povećan obim posla za digitalnu forenziku. U tome nas podržava i kancelarija OEBS-a u Crnoj Gori“, kaže Zoran Tomčić, direktor Forenzičkog centra.

Sudija Rade Ćetković kaže da se stalno povećava broj dokaza koji potiču od analiza i vještačenja forenzičara i da se oni svakodnevno izvode pred pred crnogorskim sudovima.

Forenzički mit po modelu popularnih serija daleko je od stvarnosti. To je, zapravo, jedna od karika složenog sistema koji, između ostalog, zahtijeva kvalitetan operativni i obavještajni rad policije, obavještajni rad , analitiku, strategiju, aktivnosti tužilaštva i niz drugih nezamjenjivih segmenata koji jedino skupa, kroz zakonit i profesionalan pristup mogu uspješno da se bore protiv kriminala.

Olja BULATOVIĆ

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније