Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 11. 2018. 10:10   >>  09:55 1

OKRUGLI STO

Jačanje kapaciteta osoba s invaliditetom

Jačanje kapaciteta osoba sa invaliditetom naziv je okruglog stola koji je organizovalo Udruženje osoba sa invaliditetom "Elipsa" u Bijelom Polju, na kojem su iznešene projektne aktivnosti usmjerene na edukaciju i osposobljavanje osoba s invaliditetom, kako bi se približile tržištu rada te kako bi se povećale mogućnosti njihovog zapošljavanja.

Cilj projekta je osnaživaneosoba sa invaliditetom kao i podizanje opšte svijesti o njihovom statusu i pravima te povećanju stručnih i radnih kvalifikacija kao i njihovo brže uključivanje u radne i druge procese. Učesnici projekta,nih šestoro, su kroz planirane aktivnosti i obuku stekli potrebno znanje koje ćeim idućeg četvrtka omogućiti potpisivanje ugovora za šest mjeseci rada u Udruženju „Elipsa“i NVO Centar za preduzetništvo, najavio je predsjednik NVO „Elipsa“ i rukovodilac projekta Rafet Mulić.

Zavod za zapošljavanjeveć duži vremenski period radi na unapređenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanju osoba sa invaliditetom. Na tom putu takve osobe najčešće nailaze na različite prepreke koje se ogledaju u manjku samopouzdanja, nekada u manjku obrazovanja ili raznim predrasudama. U cilju umanjenja tih problema Zavod promoviše zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanu takvih lica, kaže savjetnica za rad sa poslodavcima u Zavodu za zapošljavanje Jadranka Rakonjac.

„Pomenute aktivnosti zavod realizuje sredstvima iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju koja se obezbjeđuje doprinosima poslodavca teiz vladinog i opštinskog budžeta. Zavod obezbjeđuje i određene subvencije poslodavcima koji zaposle lica sa invaliditetom. Na taj način zaposleno je 133 lica kod 83 poslodavca“, navela je Rakonjac.

U posljednje vrijeme sve je aktuelnija socijalna integracija osoba sa invaliditetom u cjelokupno društvo, što se nikako ne može ostvariti bez radnog angažmana, tako da se između socijalne i radne integracije može staviti znak jednakosti, smatra Nada Ćetković iz opštinske Kancelarije za osobe sa invaliditetom.

„Činjenica je da se na putu do posla za osobe iz pomenute populacije isprečavaju mnogi problemi. U tom cilju definisane su strategije za njihovo smanjenje i eliminisane predrasuda kod poslodavaca“, kazala je Ćetković.

Jedan od poslodavaca Dragan Bubanja, koji planira da ugovor o radu sa osobom sa invaliditetom koji je potpisao na dvije godine produži na neodređeno vrijeme jer je, kako je kazao, u potpunosti zadovoljan njegovim učinkom. Bubanja je naveo pogodnosti koje imaju poslodavci prilikom zapošljavanja lica sa invaliditetom.

„Poslodavac koji zaposli lice sa najmanje 50% invaliditeta ima pravo na subvenciju zarade i to 75 % od isplaćene bruto zarade za cijeli period zaposlenosti.Oni koji zaposle ice sa manje od 50% invaliditeta imaju pravo na subvenciju u prvoj godini 75%, u drugoj 60%, a u trećoj i svakoj narednoj godini 50% od isplaćene bruto zarade“, naveo je Bubanja.

On je podsjetio da poslodavci koji imaju preko 50 zaposlenih dužan je da zaposli najmanje 5% pomenutih lica od ukupnog broja zaposlenih. Oni koji imaju više od 10, a manje od 20 zaposlenih a nemaju zaposlenih lica s ainvaliditetom dužni su da mjesečno plaćaju doprinos za profesionalnu rehabilitaciju tih lica.

U radu okruglog stola učestovali su pojedin poslodavci iz Bijelog Polja, koji u svojim firmama imaju zaposlene osobe sa invaliditetom ili planiraju da takve osobe radno angažuju, te predstavnici opštinskih sekreterijata i novinari koji su se proteklih godina bavili tim i sličnim temama.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније