Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: PR Centar, Objavio: I. P. ]

03. 11. 2018. 11:12   >>  10:49

HRAPOVIĆ OCIJENIO

Djeca neaktivna, relacija s roditeljima oskudna

Kongres preventivne pedijatrije predstavlja čvrst oslonac nastojanju da se bolest spriječi u konačnom, ali i da pokaže zbog čega je ona važna i u kom trenutku je postala važna, poručio je ministar zdravlja Kenan Hrapović

 

"Da bismo našli odgovor na ovo pitanje moramo biti svjesni šta sve donosi savremeni način života. Na sceni je najveći eksperiment na ljudima u istoriji čovječanstva - izostanak dojenja. Samo 17 procenata žena u Crnoj Gori doji. Tu su i ogromni izazovi sredine, zagađenje vazduha, tla i vode", kazao je Hrapović.

Savremeni roditelji su, kako je istakao, izloženi povećanim radnim i emocionalnim zahtjevima a dijete, kako je rekao, manje vremena provodi uz majku, sa više stresa.

"Savremeno dijete ranije pristupa kolektivu, dok se ranije oslonac u odgajanju nalazio u široj porodici. Nekada je komunikacija na relaciji roditelj-dijete bila bogatija, danas oskudna. Danas se žene kasnije odlučuju za materinstvo dajući prostora napredovanju u karijeri, a porodica postaje manje stabilna, često disfunkcionalna“, ukazao je Hrapović.

Svega nekoliko decenija unazad, kako je istakao, djeca su se više kretala, većinom su dojena, hrana je bila prirodna, okolina čista, bila su u kontaktu sa malim brojem hemijskih jedinjenja.

"Sada su djeca inaktivna, nudi im se obilje kalorija, dojenje je zamijenjeno adaptiranim formulama, djeca konzumiraju industrijski obrađenu hranu, u kontaktu su sa velikim brojem hemijskih supstanci", naveo je Hrapović.

Predsjednik Asocijacije za preventivnu pedijatriju Crne Gore i predsjednik Organizacionog odbora Drugog kongresa preventivne pedijatrije Crne Gore, Nebojša Kavarić, pojasnio je da je pedijatrija preventivna medicinska grana odrasle dobi.

"Mi želimo da nam donosioci odluka pomognu da očuvamo zdravlje djece, tako što će nas podržati i tako što će nam pomoći da rehumanizujemo pedijatrijsku zdravstvenu zaštitu. Pomoći će nam da ne preklopimo stručnjake samo informatikom i procedurama, nego da vratimo humani oblik pedijatrijske medicine, koja jedino ima smisla“, kazao je Kavarić.

Pedijatri su, kako je ukazao, zaštitnici zdravlja djece, ali i njihovi zastupnici.

Generalni direktor Direktorata za naučno-istraživačku djelatnost u Ministarstvu nauke, Darko Petrušić, kazao je da je na prošlom Kongresu bilo učesnika iz sedam, dok je ove godine u pitanju 15 zemalja.

"Imamo oko 400 posjetilaca ovog Kongresa, sve ukupno iz 15 zemalja i jako smo ponosni na to. Crna Gora je dokazala da posjeduje kapacitete što se tiče našeg tradicionalnog gostoprimstva i siguran sam da ćete se ovdje lijepo osjećati“, poručio je Petrušić.

Ono što je značajno sa stanovišta nauke jeste, kako je kazao, da se velika pažnja posvećuje medicini, posebno pedijatriji.

Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje, Sead Čirgić, kazao je da je cilj svih učesnika na Kongresu da se obezbijedi zdrava populacija, a djeci zdravo djetinjstvo.

"Pravi način za to je promocija zdravlja i prevencija bolesti. Fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao značaj preventivne akcije i veliki je zagovornik toga. Ono što se očekuje od svakog kongresa je razmjena znanja i iskustava i donošenje novih smjernica“, rekao je Čirgić.

Fond će, kako je istakao, sa posebnom pažnjom pratiti zaključke i preporuke Kongresa i sa Ministarstvom zdravlja, kako je dodao, jačati aktivnosti na prevenciji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније