Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

04. 11. 2018. 17:41   >>  17:22

MEDIJI DA BUDU ODGOVORNIJI

Interes djeteta, a ne senzacionalizam

Mediji u Crnoj Gori moraju se mnogo odgovornije odnositi prema temama koje uključuje djecu i mlade i senzacionalizam zamijeniti kvalitetnim i etičkim izvještavanjem o pitanjima prava djeteta.

To je poručeno na konferenciji za medije povodom najave početka trodnevnog Rojtersovog treninga za crnogorske novinare koji organizuju Agencija za elektronske medije (AEM) i Dječji fond Ujedinjenih nacija (UNICEF).

Direktor Agencije za elektronske medije Abaz Džafić kazao je da je cilj obuke da se podrže mediji u Crnoj Gori da o gorućim pitanjima prava djeteta izvještavaju u kontinuitetu na kvalitetan i etički korektan način.

Prema njegovim riječima, mediji bi trebalo da budu primjer dosljedne primjene profesionalnih i etičkih standarda i da na primjeren način realizuju obavezu informisanja javnosti, uz iskazivanje saosjećanja i eliminisanje rizika od senzacionalizma.

„Naše iskustvo pokazuje da je kršenja prava djece u medijima uglavnom posljedica nepoznavanja tih prava, zbog čega se upravo ovom vidu zaštite mora posvetiti značajnija pažnja,“ saopštio je Džafić.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Osama Kogali kazao je da mediji imaju dužnost da etički izvještavaju o pitanjima prava djeteta, i da biti etički reporter znači služiti javnom interesu bez narušavanja ljudskih prava djeteta.

On je naglasio da je jedan od ključnih etičkih principa da se nikad ne objavljuje priča, fotografija ili snimak koji mogu dovesti dijete, njegovu braću/sestre ili vršnjake u rizik čak i kada se identiteti djece promijene, prikriju ili ne objave.

"Uvijek se mora pribaviti dozvola djeteta i njegovog staratelja za sve intervjue, snimanje video zapisa i pravljenje fotografija,“ ističe Kogali.

UNICEF-ova mlada reporterka Sofija Krivokapić poručila je da pravo javnosti da zna šta se dogodilo nikada ne smije da bude iznad prava na dostojanstvo i na privatnost bilo kog djeteta.

“Nemojte više kršiti prava djeteta tako što ćete u slučajevima zlostavljanja i nasilja nad djecom iznositi njihove životne priče i lične ispovjesti. Nemojte u želji za pričom koja će prodati više novina, i povećati gledanost televizije u kojoj radite ili broj klikova na portalima ugroziti našu bezbjednost i dodatno nas traumatizovati,” kazala je ona..

UNICEF-ov reporter, Balša Božović, saopštio je da u medijima ima veoma malo sadržaja koji se bave pitanjima djece i mladih, pa čak i kad se pojave takve priče, u njima uglavnom nema njihovog mišljenja.

“Zato vas pozivam da kada pravite priču o nama, djeci i mladima, pitajte nas za mišljenje, vjerujte da smo dobri sagovornici i imamo šta da kažemo. Nemojte o nama govoriti uglavnom kroz glasove odraslih. Mi imamo sopstveni glas,” poručui je on.

Prema etičkim smjernicama UNICEF-a, mediji uvijek treba da promijene ime i zamute lik svakog djeteta za koje je utvrđeno da je žrtva seksualnog zlostavljanja ili iskorištavanja, počinitelj fizičkog ili seksualnog zlostavljanja, optuženo ili osuđeno za zločin, HIV pozitivno ili dijete oboljelo od AIDS-a, osim ako dijete i staratelj potpuno svjesno daju saglasnost.

Trening za medije o etičkom izvještavanju organizuje se u okviru kampanje medijske pismenosti “Birajmo šta gledamo” koju su AEM i UNICEF pokrenuli sa ciljem podsticanja razvoja medijske pismenosti djece i roditelja.

„Cilj je i jačanja kapaciteta medija da prave kvalitetne medijske sadržaje s djecom i mladima i da na etički korektan način izvještavaju o svim pitanjima prava djeteta u Crnoj Gori”, kaže se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније