Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Izvor: PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

06. 11. 2018. 13:07 >> 12:45

IZ DRI NAJAVILI

Kontrolisaće velika državna preduzeća

Državna revizorska institucija (DRI) će u narednom periodu izvršiti i revizije velikih preduzeća, koja upravljaju sa velikom državnom imovinom, najavio je senator DRI Zoran Jelić.

"Ovih dana ćemo uraditi godišnji plan revizija za 2019. godinu, gdje ćemo pokriti one najvažnije subjekte, gdje procjenjujemo da je veliki rizik i gdje treba, kroz reviziju, vidjeti da li se sredstva građana Crne Gore koriste na zakonom zasnovan način", rekao je Jelić.

DRI je na današnjoj pres konferenciji predstavila Godišnji izvještaja o izvršenim revizijama i aktivnostima te institucije od oktobra 2017. do oktobra 2018. godine.

Saopšteno je da je u tom periodu izvršila 63 revizije, a za naredni petogodišnji period planirano je jačanje integriteta na domaćem i međunarodnom planu, uticaja u unapređenju upravljanja javnim finansijama, kao i povećanje kapaciteta i efikasnosti rada intitucije.

"DRI je izvršila izvještaj o reviziji Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017. godinu, 21 pojedinačni izvještaj o finansijskim revizijama i revizijama pravilnosti, četiri izvještaja o reviziji uspjeha, tri kontrolne revizije, jedan izvještaj o reviziji informacionog sistema, 16 izvještaja o reviziji konsolidovanih godišnjih finansijskih izvještaja političkih subjekata za 2017. i 18 izvještaja o reviziji političkih subjekata za 2016. godinu", naveo je predsjednik Senata DRI Milan Dabović.

Prekoračenja potrošnje, potcjenjivanja duga, neadekvatna evidencija

Predlog zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017. godinu je, kako je kazao, revidiran sa aspekata objektivnosti i tačnosti finansijskih iskaza, kao i usklađenosti aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonom i podzakonskim aktima.

"Finansijskom revizijom utvrđene su manje nepravilnosti, koje nijesu materijalno značajne, te iz tog razloga iskazano je pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje", rekao je Dabović.

Revizijom pravilnosti Predloga zakona o završnom računu budžeta Crne Gore za 2017. godinu utvrđena su, kako je kazao, materijalno značajna odstupanja i neusklađenost poslovnih aktivnosti potrošačkih jedinica sa zakonima i podzakonskim aktima, pa je kako je pojasnio, iz tog razloga za reviziju pravilnosti dato uslovno mišljenje i ukupno 12 preporuka.

"Najvažnije nepravilnosti koje su opredijelile uslovno mišljenje se odnose na to što u svim slučajevima nije obezbijeđena adekvatna evidencija neizmirenih obaveza, na nedozvoljeno prekoračenja budžetske potrošnje u iznosu od 19,3 miliona po osnovu sudskih presuda, na to što nije izvršeno ponovno zaduživanje dospjelog poreskog duga kao i odgođenog poreskog duga za 547 poreskih obveznika, kojima su ukinuta rješenja o reprogramu u 2017. godini, što je dovelo do potcjenjivanja ukupnog poreskog duga iskazanog u Završnom računu za 2017. godinu u iznosu od 15,2 miliona eura", ukazao je Dabović.

Planirana revizija Ministarstva finansija

Na pitanje novinara da li je DRI potpala pod utucaj vladajućih političkih struktura, Dabović je rekao, da je ta institucija kroz zakonodavni okvir obezbijedila funkcionlanu, finansijsku i organizacionu nezavisnost.

"Ove godine smo dali najveći broj negativnih mišljenja, a ukoliko bi postojao politički uticaj mislim da bi broj negativnih mišljenja morao da se smanjuje. DRI konstanto pojačava pritisak kada je u pitanju odgovornost u potrošnji javnih sredstava", ukazao je Dabović.

Novinare je zanimalo da li je planirana revizija Ministarstva finansija, a Dabović je kazao da je planirano da to ministarstvo u narednom periodu bude subjekat revizije.

"Planiramo jednu takvu aktivnost i Ministarstvo finansija mora biti predmet naše pažnje i subjekat revizije i to ćemo svakako opredijeliti ili ovim ili nekim drugim godišnjim planom, ali svakako imamo to u fokusu", kazao je Dabović.

Namjernim stečajem izbjegavaju obaveze

Senator DRI, Branislav Radulović je, na pitanje da li postoji institut namjernog stečaja, odgovorio da „nažalost postoji, jer je upravo na taj način moguće, kroz namjerno prouzrokovani stečaj od strane vlasnika privrednog društva, izbjeći plaćanje svih obaveza i na taj način država gubi više nego značajne prihode“.

Senator DRI Nikola N. Kovačević, odgovarajući na pitanje novinara, je kazao da su pripremljeni svi nedostaci Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja iz ugla DRI.

"Ovih dana ćemo to proslijediti Parlamentu sa molbom da se, u okviru Odbora za izmjenu izbornog zakonodavstva, pozabavi izmjenom Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja", rekao je Kovačević.

On je istakao da bi tokom novembra, DRI trebalo da potpiše Memorandum o saradnji sa Državnim tužilaštvom, uz aktivno učešće Savjeta Evrope.

Bez negativnih posljedica po partije

Kovačević je kazao da je u 2017. godini izvršeno 30 revizija političkih subjekata i dato deset negativnih mišljenja.

"Za 2018. godinu do sada je završeno 16 revizija političkih subjekata i dali smo sedam negativnih mišljenja", naveo je Kovačević.

On je istakao da se dešava da pojedini politički subjekti po tri godine zaredom dobijaju negativno mišljenje, a za to, kako je ukazao, nema nikakvih konsekvenci.

"Trebalo bi očekivati da če biti kažnjeni od strane birača, ali nijesu kažnjeni. Ovu godinu su, što se tiče revizije političkih subjekata i izbornih kamapnja, karakterisali grubi napadi pojedinih političkih subjekata na rukovodioca Kolegijuma i na pojedine članove Kolegijuma, gdje su procijenili da od toga mogu imati političke koristi. DRI će istajati na tome da sačuva svoj integritet u narednom periodu“, poručio je Kovačević.

On je naveo da je tri godine zaredom negativno mišljenje dobijala Bošnjačka stranka, Liberalna partija i Socijalistička narodna partija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније