Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

06. 11. 2018. 17:13 >> 16:52

ZANAČAJAN DOPRINOS CG

Formiraće regionalnu bazu podataka o migracijama

Crna Gora daje značajan doprinos radu Regionalne inicijative za migracije, azil i izbjeglice (MARRI), a aktivna uloga naše zemlje u ovoj organizaciji neće izostati ni u narednom periodu, naročito kroz iniciranje novih projekata saradnje i uvezivanje sa regionalnim i međunarodnim partnerima u cilju kontrole i suzbijanja nelegalnih migracija i u sprovođenju politika azila.

To je poručeno sa današnjeg sastanka ministra unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića, direktora Uprave policije Veselina Veljovića i novoimenovanog direktora MARRI centra u Skoplju Saška Koceva.

Iz MUP-a je saopšteno da je sastanak bio prilika da se sagovornici osvrnu na aktivnosti u prethodnom periodu gdje su naročito pohvaljeni napori Crne Gore u iniciranju sveobuhvatne reforme tokom trogodišnjeg crnogorskog predsjedavanja ovom inicijativom koja je, između ostalog, imala za cilj i jačanje saradnje MARRI centra sa relevantnim međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjem migracija, poput IOM-a, UNHCR-a, DCAF-a i FRONTEX-a.

"Imajući u vidu osnovnu misiju MARRI-ja, a to je pružanje podrške zemljama članicama - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i Srbiji – u uskađivanju nacionalnog zakonodavstva sa EU standardima, izgradnji institucija, podizanju kapaciteta, kroz obuke službenika i razmjenu informacija, to je postojanje čvrstih mehanizama za saradnju koji obezbjeđuju što kvalitetniji odgovor na eventualni povećani priliv migranata od izuzetnog značaja", poručio je ministar Nuhodžić.

On je kazao da Crna Gora kroz ovu inicijativu, kao i kroz direktnu međunarodnu i bilateralnu podršku drugih zemalja, poput Njemačke, Italije, SAD-a, kao i kroz finalizaciju sporazuma sa Fronteksom, teži kontinuiranom jačanju institucionalnog odgovora i kapaciteta granične policije u oblasti migracija, azila, readmisije i integrisanog upravljanja granicama.

Kocev je kazao da će se posredstvom ove inicijative raditi na uspostavljanju regionalne baze podataka o migracijama i na taj način stvoriti okvir za ujednačeni statistički pristup pri izradi analiza.

"Direktor Kocev pohvalio je dosadašnju dinamiku saradnje zemalja-članica u okviru inicijative i izrazio mišljenje da će kroz nove projekte ona biti dodatno unaprijeđena i sa drugim međunarodnim partnerima", dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније