Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 11. 2018. 06:54 >> 20:42
58

MIHAILO

Bez podrške države nema autokefalnosti CPC

Uspostavljanjem liturgijskoga zajedništva svih pravoslavnih crkava, na čelu sa Vaseljenskom patrijaršijom, Crnogorska crkva će dobiti status domicilne, što je i bila do 1918. godine, i smanjiće se napetosti između Srbije i Crne Gore i unutar Crne Gore, ocijenio je mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo.

On je istakao da sada "sljeduje da naša vrhovna državna vlast posreduje u rješavanju crkvenoga spora u zemlji, po ugledu na Ukrajinu".

"Blagodareći Njegovoj Svetosti, carigradskome patrijarhu Vartolomeju, pravoslavlje doživljava preporod. Napokon će se riješiti neka pitanja koja su opterećivala pravoslavni svijet. Jedno od najvažnijih je i crnogorsko crkveno pitanje", rekao je Mihailo za Pobjedu.

Pravedno rješavanje, kako je dodao, crnogorskog crkvenog pitanja od suštinskog je značaja za crnogorsku državu.

"Bez Crnogorske crkve nema ni crnogorske države. Carigradski patrijarh je prije neki dan kazao da svaki pravoslavni narod ima pravo na au tokefalnu crkvu, ali u saglasnosti sa državom– vrhovnom državnom adresom. Sada je na redu upravo crnogorska država. Na koncu, nema ni kanonskoga osnova, niti kanona koji bi dovodio u pitanje autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, koja je ionako bila ukinuta silom oružja", poručio je Mihailo.

Patrijarh carigradski Vartolomej saopštio je prije nekoliko dana da je došlo vrijeme da "svi narodi na Balkanu koji su neko vrijeme proveli pod direktnom jurisdikcijom Vaseljenske patrijaršije, postanu samostalni".

"Zašto drugi da imaju pravo na autokefaliju, a 45-50 miliona Ukrajinaca ne? To bi bila nepravda", rekao je on.

 

Пратите нас на

Коментари58

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније