Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

07. 11. 2018. 07:00   >>  07:14

NEMA EPIDEMIJE

Ove godine 3.137 oboljelih od varičele

U Crnoj Gori do sada je registrovano 3.137 slučajeva obolijevanja od varičele, saopštili su iz Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Iako su mediji objavili da je u hercegnovskoj opštini proglašena epidemija sa 322 oboljelih, to su Institutu demantovali saopštenjem u kojem navode da je u novskoj opštini u posljednja tri mjeseca bilo 292 oboljelih, kao i da epidemiju proglašava Ministarstvo zdravlja.

U Crnoj Gori je od početka godine do 5. novembra evidentirano 3.137 slučajeva obolijevanja od varičele, što je, kako su kazali iz Instituta za javno zdravlje za 633 pacijenta više u odnosu na isti period prošle godine, pišu Dnevne novine.

Kada je u pitanju konkretno Herceg Novi gdje je, prema pisanju medija još 11. oktobra proglašena epidemija varičela, odnosno ovčijih boginja, iz Instituta za javno zdravlje navode da je broj registrovanih slučajeva u novskoj opštini u posljednja tri mjeseca iznosio ukupno 292, odnosno u avgustu 15, u septembru 53 i u oktobru 224 slučaja obolijevanja od varičele.

Ove brojke su, kako su kazali, iziskivale “nešto intenzivniju lokalnu transmisiju virusa ove u odnosu na prethodnu godinu”.

“Na osnovu podataka iz registra prijavljenih zaraznih bolesti Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje, u Crnoj Gori je do 5. novembra ukupan broj registrovanih slučajeva varičele iznosio 3.137, što je nešto veći broj od broja oboljelih u istom periodu prošle godine, kada je evidentirano 2.504 slučaja. Ove godine broj registrovanih slučajeva varičele u Herceg Novom je u posljednja tri mjeseca iznosio ukupno 292 slučaja, što je ukazalo na nešto intenzivniju lokalnu transmisiju virusa ove u odnosu na prethodnu godinu. Ova činjenica nije neuobičajena već naprotiv u skladu je sa dugoročnim trendovima kretanja obolijevanja od varičele: izraženija masovnost na svakih par godina usljed povećanja broja osjetljivih osoba obično rođenjem”, tvrde u Institutu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније