Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 11. 2018. 12:09 >> 11:45

UMREŽAVANJE ZAJEDNICA

Montenegro prajd član svjetske asocijacije

Umrežavanje LGBTIQ zajednice kroz povezivanje najznačajnijih događaja poput Povorki Ponosa, od velikog je značaja kako za osnaživanje same LGBTIQ zajednice, tako i za podizanje njene vidljivosti i zalaganje za unapređenje kvaliteta života LGBTIQ osoba širom svijeta, saopštila je organizacija Queer Montenegro.

Kako navode, Queer Montenegro i Montenegro Prajd postali su punopravni članovi međunarodnih organizacija InterPride i EuroPride, koje imaju za cilj da povežu Povorke Ponosa na globalnom i evropskom nivou.

"Sama činjenica da su Montenegro Prajd i Queer Montenegro postali punopravni članovi međunarodnih Pride mreža, ukazuje na značaj crnogorskog LGBTIQ pokreta na međunarodnom nivou, te otvara vrata Crnoj Gori da u narednom periodu ugosti jednu od internacionalnih Povorki Ponosa, Svjetski prajd i Evropski prajd", navode u saopštenju.

Smatraju da će organizacija tih događaja u Crnoj Gori u budućnosti u značajnoj mjeri doprinijeti i valorizaciji turističkih potetncijala i međunarodnoj promociji naše zemlje.

"U zemljama kao što je Crna Gora, prepoznavanje kapaciteta Montenegro Prajda, kao i značaja ovog događaja za crnogorsku zajednicu na internacionalnom nivou, služi kao podsjetnik na mnoge napore koje su crnogorski LGBTIQ pokret, kao i LGBTIQ Asocijacija Queer Montenegro uložili u smanjenje homofobije i transfobije u društvu. Značaj udruživanja i pružanja podrške onim zajednicama koje su još uvjek u procesu razvijanja i rasta vidljivosti, od nemjerljivog je značaja za samo osnaživanje zajednice, kao i prepoznavanje važnosti događaja kao što je Povorka Ponosa", dodaju u saopštenju.

Članstvo Queer Montenegro u InterPride i EuroPride mrežama je naročito važno, kako smatraju, u periodu kada je do šeste Povorke ponosa „Montenegro Prajd“ ostalo još deset dana, te organizacija ovog događaja okupila najveći broj članova/ica LGBTIQ zajednice do sada u Organizacionom Odboru.

"Ovogodišnji Montenegro Prajd nosi posebnu važnost jer prati proces rada na Zakonu o životnom partnerstvu koji će se krajem godine naći u Skupštini, te ukoliko bude usvojen, obezbijediti znatno unaprijeđenje prava LGBTIQ osoba u Crnoj Gori", zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније